De kracht van bescheidenheid!

bescheidenheid“Je moet leven vanuit waar je goed in bent” zeg ik tegen Carla. “Vanuit waar ik goed in ben”, zegt Carla sceptisch, “het enige waar ik goed in ben, is me bescheiden opstellen, nou daar kom ik niet ver mee”.

Bescheidenheid is tegenwoordig een eigenschap die niet gestimuleerd of bewust ontwikkeld wordt. In onze prestatiemaatschappij wordt hij vaak als een ongewenste eigenschap ervaren. Toch is bescheidenheid een mooie eigenschap om te bezitten en de moeite waard om deze verder te ontwikkelen, zeker als bescheidenheid in aanleg al bij je aanwezig is.

“Bescheidenheid is een mooie eigenschap”, zeg ik tegen Carla,” noem eens een paar dingen van jezelf.”  En Carla begint: “Nou, ik sta niet graag in de belangstelling, ik ga liever in de menigte op. Ik stel het belang van anderen vaak voor mijn eigen belang. Ik vind mezelf gewoon, niets bijzonders, in ieder geval niet meer dan een ander”.

“Dus als ik het goed begrijp” zeg ik “ word jij niet gedreven door je ego en heb jij geen last van arrogantie. Je hebt een gezonde kijk op jezelf, want je ziet je eigen tekortkomingen en je bent in staat om de fouten die je soms maakt te erkennen. Je bent aardig en inlevend naar anderen toe. En doordat je je niet op de voorgrond duwt, ben je in staat te zien waar je staat in de wereld en je leven. Jeetje, zo iemand zou ik graag als vriend willen.”

Carla valt stil. Ze kijkt me met open mond aan. Zo had ze het nog nooit bekeken. Ze had heel haar leven al gevochten tegen haar bescheidenheid. Zichzelf overschreeuwend om maar niet zo bescheiden te lijken. Zo had ze zichzelf nog nooit gezien.

Carla gaat naar huis met een ander beeld van zichzelf dan dat ze is gekomen. In plaats van saai, niet interessant genoeg voor een leuke vriendenkring, zichzelf schamend omdat ze weer niet op de voorgrond is getreden tijdens de vergadering op haar werk, voelt ze zich een sterke vrouw, wiens gezelschap mensen graag opzoeken, omdat ze zich niet door haar bedreigd voelen, omdat ze oog voor hen heeft en ze zich zo goed in hen kan inleven.  Ze hoeft enkel in haar leven terug te kijken om daarvan de bevestiging te zien.

bescheidenheid2
Auteursrecht: gitusik / 123RF Stockfoto

Ik heb Carla nog één keer teruggezien. In plaats van tegen haar bescheidenheid te vechten, heeft ze hem omarmd als een mooie eigenschap, waardoor haar zelfvertrouwen is gegroeid en ze een positieve kijk op zichzelf heeft gekregen.  Nee, ze is niet arrogant geworden en ze wordt ook niet gedreven door haar ego. Ze is misschien zelfs nog bescheidener geworden. Maar ze is gelukkig met haar eigenschap en wat het haar en anderen brengt.

Dat kan wel kloppen want bescheidenheid is belangrijk bij het aangaan en behouden van relaties en het hebben van relaties is een van de meest belangrijke factoren voor het hebben van een gelukkig leven.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s