Tot ooit!

zee met palenJe weet dat je nog maar een paar maanden, weken of misschien zelfs dagen te leven hebt. Jouw tijd hier op aarde is nog maar kort, en hoe moeilijk je het ook vindt, je bent bezig om het aardse leven los te laten. Je zei altijd tegen ons: wie zaait, zal oogsten. En dat wil ik nu ook tegen jou zeggen. Hetgeen je in dit leven hebt gezaaid, zal je in een volgend leven oogsten. Net als velen, geloven wij allebei in een leven na de dood. Dat maakt het voor ons  misschien gemakkelijker om afscheid van elkaar te nemen. Maar net zo min als jij, weet ik niet wat er nog na de dood komt. We hebben er over gesproken en jij voelt net als ik dat we elkaar ooit terug zullen zien en de dood niet het einde zal zijn.  Nee, we kunnen het niet vastpakken, maar het gevoel is er wel. Op een of andere manier voelt het alsof we er altijd al zijn geweest en altijd zullen blijven. Alsof mijn geboorte niet het begin is geweest en jouw dood niet het einde zal zijn van onze relatie.  In ieder geval voelt het voor mij, nu je doodgaat, dat je zult blijven bestaan. Wel op een andere manier, maar je blijft bestaan. Alles wat je hebt ooit ervaren hebt, gaat niet verloren, jouw leven gaat niet verloren.  Jouw leven, zoals het was, zal blijven bestaan.

Ik-mis-je-lachEn nu het leven tot een einde komt mag je alles loslaten. Je hebt hard gewerkt in je leven,  je bent (over)bezorgd geweest over heel veel dingen. Je hebt liefgehad. Je hebt veel gelachen en gehuild. Je bent teleurgesteld geweest, en je bent blij geweest. Je bent boos geweest en je hebt verdriet gehad.  Maar dat doet er allemaal niet meer toe. Het is nu de tijd om te rusten. Er is niets meer wat je kunt doen. Je gaat dood.  Dus rusten is alles wat je nu nog mag doen. En genieten natuurlijk, voor alles wat er nu nog is, zoals onze liefde, jouw liefde voor mij en mijn liefde voor jou. En als je angstig wordt, laat het rusten. Ik kan me voorstellen dat het beangstigend is om te gaan, maar angst verandert er niets aan, dus laat het rusten. Gewoon rustig ademhalen, is het enige wat je nu nog hoeft te doen. Je ademhaling neemt je daar mee naar toe waar je naar toe hoort te gaan.  We zullen verdrietig zijn en huilen, omdat we niet goed weten hoe we vaarwel tegen je moeten zeggen, omdat we je nog niet kwijt willen en willen dat je nog langer op aarde blijft.   We doen ons best om je los te laten, zodat jij kunt rusten. En weet met heel je hart dat je een deel van jezelf zult achterlaten in alles wat je ooit hebt gedaan, in iedereen die je ooit hebt ontmoet, door ieder leven wat je hebt geraakt. Je blijft altijd een deel van ons die hier verder leven. Je blijft altijd een deel van mij.

Soms hang je nog steeds aan het goede en het slechte van je leven. Besef echter, dat goed en slecht voorbij zullen zijn als je de stap naar de andere kant van de sluier hebt gemaakt. Daar is geen goed of slecht. Je hebt je leven ervaren zoals de bedoeling was. Je bent met een reden geboren en je gaat met een reden dood. Je bent heel, onschuldig, mooi en waardevol geboren en op dezelfde manier zal je sterven.

pad van de zielJe hebt tijd gebruikt en nu is er geen tijd meer. Je gaat naar een plek waar we al zijn. Je bent gekomen door het wonder van de geboorte en je gaat door het wonder van de dood. Alles wat we zijn, alles wat we voelen voor jou, al de liefde die aan jou is gegeven, is wat je meeneemt op deze reis. Ik wens je veel licht, liefde en een veilige overtocht. Het is tijd om naar huis te gaan. Tot ooit.

2 gedachtes over “Tot ooit!

  1. regien 15 december 2014 / 9:44 pm

    Wat een verrijking als je vanuit deze visie zo met de dood kan omgaan. Maar als het zover is komen de emoties erbij en spreekt je gevoel de boven toon.

    • levenenloslaten 15 december 2014 / 10:03 pm

      Je hebt gelijk Regien als je zegt dat op het moment van overlijden de emoties de boventoon voeren. Toch het spreken hierover met elkaar kan wel een bepaalde rust geven, Zowel voor de stervende als voor jezelf. Het kan meehelpen de pijn van het verlies te dragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s