In rouw: de dood van een vriend

Een-ware-vriend-gromtVriendschappen zijn vrijwillig in tegenstelling tot de relaties die we met familieleden hebben. We kunnen onze familieleden niet kiezen, maar we kunnen wel zelf bepalen wie we als vriend willen. Een vriend of vriendin waarmee je alles samen doet, die dezelfde interesses heeft dan jij en met wie je veel plezier hebt, terwijl je in moeilijke tijden een steun voor elkaar bent. Soms heb je het gevoel dat je sterker met je vriend of vriendin verbonden bent dan met je broer of zus. Je vertrouwt elkaar volkomen en vertelt je diepste gevoelens en gedachten die je met niemand anders deelt.

Een overlijden van een vriend of vriendin heeft een enorme impact. De dood van een naast familielid wordt als een traumatische ervaring gezien. De dood van een vriend of vriendin wordt vaak niet zo gezien, waardoor vrienden zich vaak alleen voelen in hun verdriet, alsof ze geen recht hebben op het gevoel van pijn en verlies, geen recht hebben om te rouwen. De rouw wordt niet erkend. Je bent slechts een vriend of vriendin. Toch een vriend of vriendin is net zo min vervangbaar als een ouder, broer, zus, kind of grootouder. De vriendschap met je vriend of vriendin is uniek. De leegte die ze bij hun dood achterlaten zal nooit opgevuld kunnen worden.

Dus ben een wijze vriend en kies ervoor om te rouwen als een vriend of vriendin overlijdt.

Ben een wijze vriend en geef anderen de permissie om te rouwen om hun vriend of vriendin ook al zegt de sociale omgeving “hij/zij was maar een vriend”.

Wijze vrienden kiezen ervoor om hun overleden vriend of vriendin te herinneren en verhalen over hun dierbare vriend of vriendin te vertellen. Ze zorgen ervoor dat de naam van hun vriend of vriendin niet vergeten wordt.

Wijze vrienden weten dat er geen einddatum is voor de rouw om een vriend. In de loop van de tijd zal men om kunnen gaan met het verlies.

Wijze vrienden rouwen ook gewoon in het openbaar en laten zich steunen in hun rouw. Ze laten gewoon zien hoe moeilijk het is om zonder hun vriend of vriendin verder te moeten leven.

Wijze vrienden geven rouw voor een vriend of vriendin een stem. Door aandacht te hebben en vragen voor je verdriet en pijn om het verlies van je vriend of vriendin, zal je een betere vriend worden voor je toekomstige vrienden. En hierdoor zullen ook andere vrienden en vriendinnen permissie voelen om te rouwen om hun vriend of vriendin.

Wat ik enkel wil zeggen is eigenlijk gewoon:

Auteursrecht: defun / 123RF Stockfoto

 

GEEF JEZELF PERMISSIE OM TE ROUWEN OM DE DOOD VAN EEN VRIEND OF VRIENDIN

 

Een gedachte over “In rouw: de dood van een vriend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s