Beginnen met het eind

14413256 - closeup butterfly on flower
Auteursrecht: pat138241 / 123RF Stockfoto

Als psycholoog, zeker als levenslooppsycholoog, leer je veel technieken en interventies om mensen te coachen die graag hebben dat je even meeloopt als ze het moeilijk hebben met hun levensloop om wat voor reden dan ook. Tezamen met de lichaamsgerichte benadering durf ik te zeggen dat we veel mooie dingen doen. In de komende blogs tip ik telkens een behandelmethode aan.

“Als je als oude vrouw terugkijkt op deze episode in je leven, wat zou je dan deze vrouw dan aanraden?” En ik kijk vol interesse en verwachtingsvol Claudia aan. Claudia wil er nog onderuit komen door wedervraag te stellen “ Wat zou jij doen?”, maar inmiddels heb ik geleerd om daar niet meer in te trappen. Ik ben namelijk Claudia niet en Claudia heeft de precieze wijsheid in zich om deze vraag te beantwoorden. Het enige is dat ze het niet beseft, of misschien weet ze het antwoord wel, maar is het moeilijk om het te verwoorden. Dus ik antwoord  glimlachend, “ik was eerst, dus als je als oude vrouw terugkijkt op deze episode in je leven, wat zou je dan deze vrouw, die hier nu tegenover me zit, aanraden?  Claudia blijft stil. “Stel je eens voor” zeg ik,  “maak er een beeld van. Daar zit je dan. Welke leeftijd zullen we pakken?” He, dit is een stuk gemakkelijker, denkt Claudia. “85 jaar” en na een korte pauze, “Ja ik zie me nu helemaal zitten op een schommelstoel op een veranda zoals in Amerikaanse westerns. Ik heb inderdaad heel veel wijsheid in me.”  En wat zegt die wijze vrouw nu tegen de vrouw die tegenover me zit?”  Claudia kent namelijk de oplossing, ze beseft enkel nog niet dat ze deze kent, dat ze het antwoord in zich heeft.

Iets-wat-niet-kapot-isDeze vorm van therapie, oplossingsgerichte therapie, is ook één van de therapieën die ik gebruik, soms met een succesvol resultaat in slechts één of twee sessies. Dat is ook de vraag die ik aan het eind van elke sessie stel: Wil je nog terugkomen? Want als beseft wordt, net als bij Claudia, dat je de wijsheid bij je hebt, kun je deze vaak op andere levensgebieden aanspreken.

We beginnen met het eind. Hoe weet Claudia dat het weer beter met haar gaat? Hoe voelt ze zich dan? Wat doet ze dan? Hoe kan een ander zien dat het beter met haar gaat? Hoe ziet de wereld er dan uit? En als we dat helder in kaart  hebben, dan is de vraag: En wat kunnen we doen om een eerste stapje te zetten?

Misschien is jouw eerste stapje wel, dat je contact met mij opneemt: ninajose@levenenloslaten.nl.

Natuurlijk is deze weg niet voor iedereen weggelegd. Elke klant is uniek. En elke relatie met een klant is uniek. En we kijken voor elke individu afzonderlijk wat werkt, op zijn of haar manier, in zijn of haar tijd.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s