Positief Opvoeden

Happy child girl on swing in sunset fall. Little kid playing inHet is alweer een tijdje geleden dat er een blog is geplaatst.   Na een eigen operatie een herstel, lukte het moeilijk om de draad van het bloggen weer op te pakken.  Vandaag was ik de website aan het bijwerken en plots kwamen de woorden weer automatisch op het scherm en dat wil ik jullie niet onthouden.

Ik ben sinds kort één van de trainers  van de cursus  Schatten van Ouders, welke cursus gebaseerd is op de beginselen van de positieve psychologie.  Omdat ik zelf niet meer de cursus “Luister je wel naar mij” organiseer, welke toch wel enkele overeenkomsten vertoond, heb ik me voor het geven van deze training aangesloten bij het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin). Hoewel oudercoaching onderdeel is van levensloopcoaching,  heeft de coaching zich de afgelopen jaren meer gericht op rouw- en verlies. Doch ik merkte bij mezelf dat het onrust gaf om dit deel te laten liggen. Terwijl met een beetje meer kennis, een beetje meer zien hoe het anders kan, het voor ouder en kind zoveel gemakkelijker kan worden om het dagelijks leven te leven.

Positief opvoeden, opvoeden vanuit kracht, opvoeden vanuit de kracht van de ouder en de kracht van het kind. Meer doen van wat werkt, en anders gaan doen wanneer iets niet werkt. Vreemd eigenlijk toch, vaak blijven we hetzelfde doen, terwijl we toch hopen op een andere uitkomst. En dan kunnen we er nog van balen ook dat het weer niet werkt. Nee, en zal ik je iets vertellen, de volgende keer werkt het ook niet. Als je hetzelfde doet, is de kans namelijk groot dat je dezelfde uitkomst krijgt.

En waarom de aandacht vestigen op wat niet goed gaat, terwijl er ook altijd wel iets is wat wel goed gaat. Wat je aandacht geeft groeit. Dus geef je het negatieve aandacht, dan zal dit groeien ten koste van het positieve. Geeft je het positieve aandacht dan zal dat groeien.

Als een kind

Als een kind opgroeit met kritiek leert het veroordelen

Als een kind opgroeit met vijandigheid leert het vechten

Als een kind belachelijk wordt gemaakt leert het verlegen te zijn

Als een kind zich moet schamen leert het zich schuldig te voelen

Als een kind opgroeit met verdraagzaamheid leert het geduldig te zijn

Als een kind opgroeit met aanmoediging leert het zelfvertrouwen

Als een kind wordt geprezen leert het waarderen

Als een kind eerlijk behandeld wordt leert het rechtvaardigheid

Als een kind veilig opgroeit leert het vertrouwen te hebben

Als een kind goedkeuring krijgt leert het zichzelf waarderen

Als een kind acceptatie en vriendschap ervaart leert het liefde in de wereld vinden

Als een kind opgroeit met liefde leert het liefde

Bron onbekend

Wil je meer weten over positief opvoeden of oudercoaching, dan kun je contact opnemen met ninajose@levenenloslaten.nl. Voor de cursus Schatten van Ouders van het CJG Breda, zie de website http://www.cjgbreda.nl/ouders/cursussen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s