Mystieke ervaringen

Soms schrijf ik boeken die nooit het levenslicht zien. Toch staan er soms wel mooie stukken in. Hier een hoofdstuk uit “De reis door het land van rouw”.

Vlinder
Auteursrecht: pat138241 / 123RF Stockfoto

Moeilijk is het om te accepteren dat een geliefde naaste is overleden. Soms lijkt het onwerkelijk, alsof de dierbare niet werkelijk is overleden.

“Gisteravond dacht ik dat ik haar zag staan in de gang, totdat ik me realiseerde. . . ‘

Verdriet kan zich op allerlei manieren uitdrukken. één ervan is de mystieke ervaring. Onder een mystieke ervaring versta ik het voelen van de aanwezigheid van de overledene, in de dagen, weken of maanden na het overlijden. De één ervaart dit als een mooie ervaring, terwijl een andere eenzelfde soort ervaring verontrustend vindt.

Het kan heel moeilijk zijn om te accepteren dat de dierbare echt dood is. Je denkt veel aan de overledene, je droomt over de overledene, een groot gedeelte van de tijd zijn je gedachten bij de overledene en vaak herinnert ook alles om je heen je aan de overledene.   En soms is de aanwezigheid van de overledene zo sterk, dat je even vergeet dat de dierbare is overleden.  Je praat met de overledene, je luistert naar hem of haar en soms heb je het gevoel dat je hem of haar ziet, hoort, ruikt of het voelt alsof je aangeraakt wordt door de dierbare overledene. Een deel van je gelooft dat de dierbare er nog is, terwijl een ander deel van je weet dat het niet waar is.

Doch de energie van de overledene is niet dood. Dus het is heel goed mogelijk dat je op een symbolische manier communiceert met de overledene. Of dat je een bericht krijgt van de overledene.

Voor de een kan dit verwarrend en beangstigend zijn, terwijl anderen het heel geruststellend vinden en het hen helpt bij het aanvaarden van het verlies. In ieder geval is het belangrijk om te weten dat dergelijke ervaringen normaal zijn in tijden van verlies.

Deze gewaarwordingen, van een geliefde overledene horen, zien of ruiken, het gevoel hebben dat hij of zij aanwezig is, is niet alleen iets van de eerste periode. Dit kan zelfs jaren later nog gebeuren. Je hoeft je niet af te vragen of je gek bent. En ook al weet je dat de geliefde persoon dood is, een dergelijke ervaring is gewoon. Of je nu gelooft dat de overledene vanuit de andere zijde contact met je wil maken, of dat je daar niet in gelooft,  de ervaringen zijn normaal. Ze hoeven dus geen angst op te roepen.

Verdriet maakt zulke krachtige, mystieke processen mogelijk. Hoe dat komt is niet bekend. Daarom maak je nu vaak voor een eerst een dergelijke mystieke ervaring mee.   Hallucinaties, communicatie met de overledene, dromen over de overledene, visioenen en visitaties zijn een frequente ervaring van nabestaanden. Ze zijn zeker niet abnormaal, en voorspellen ook geen gecompliceerde rouw reactie.

Het is soms fijn om je ervaringen en dromen te delen met iemand die wil luisteren. Laat ze echter niet door een ander interpreteren.   Houd in gedachten dat er niemand een betere expert is in het interpreteren van je dromen dan jij bent.

bloem
Auteursrecht: exzozis / 123RF Stockfoto

Mystieke ervaringen worden doorgaans als mooi en geruststellend ervaren. Zeker als er verzekerd is, dat er niets mis is met deze ervaringen. Maar misschien heb jij geen enkele ervaring. Denk dan niet gelijk dat er iets mis met jou is. Verdriet reacties verschillen. Een ieder reageert anders op verdriet. Een breeds scala van emoties en reacties op verlies is normaal. Daarbij horen ook het wel of niet hebben van mystieke ervaringen.

En dan de vraag of het echt is of verbeelding. Ik zeg altijd dat het er niet toe doet. Het gaat erom wat het met jou doet. Als het je geruststelt, je jezelf beter voelt, wat maakt het dan uit? Daar gaat het toch om. En vind je de ervaring beangstigend of vervelend? Laat je dan ondersteunen, zodat je je ook laat steunen met andere moeilijke onderdelen van de reis door het rouwlandschap.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s