Rouw is als een storm

 

Auteursrecht: gitusik / 123RF Stockfoto
Auteursrecht: gitusik / 123RF Stockfoto

We worden gevormd door het leven dat ons overkomt. Dit geldt niet alleen voor ons als volwassene, maar ook voor het kind.

Het leven gebeurt. Het is al een boot die vaart en soms aanlegt in een haven om iemand uit te laten stappen, die niet meer verder meegaat. Een geliefd persoon sterft. En dan begint voor jou als volwassene en voor je kind een nieuwe wereld.

Rouw is geen ziekte, het is een overgang na een andere werkelijkheid.

Men zou hierover met een kind moeten praten. Zodat je kind weet dat het kan gebeuren dat een geliefd persoon dood gaat. Bas wist dat opa ziek was, maar niemand had hem verteld dat opa dood zou gaan. Vertel je kind over de emoties waarmee zo’n verlies gepaard kan gaan. Bas wist niet wat hij voelde, toen hij bij de kist van opa stond. Alleen dat hij het nog nooit had gevoeld en er ook geen woorden voor had. Hij schaamde zich om dat heftige vreemde gevoel en sloot zich af van de buitenwereld. Vertel je kind dat jij of iemand anders er dan zal zijn,  iemand waarmee je kind zijn of haar verdriet kan delen.

Kunnen we kinderen dan voorbereiden op rouw? Nee, niet op de intense emoties van pijn, verdriet en gemis. Daar kunnen we niemand op voorbereiden die iemand verliest die hem of haar dierbaar is. We kunnen een kind wel voorbereiden, ervan bewust maken, dat er altijd iemand in de buurt zal zijn om zijn of haar verdriet mee te delen. Dat is, denk ik, een doel dat we voor alle kinderen moeten nastreven. Kinderen horen namelijk niet alleen te rouwen.

Kinderen zijn naast rouwende kinderen ook kinderen. Het proces van rouw gaat hand en hand met de ontwikkeling van een kind. Door het overlijden verandert echter de visie van het kind op de wereld. De wereld blijkt niet zo veilig en standvastig als het kind dacht en had verwacht. Bas heeft sinds het overlijden van zijn opa een bepaald wantrouwen. Als iemand in zijn naaste omgeving ziek is, is hij angstig en kan moeilijk gerustgesteld worden. Zelfs een bevestiging van een arts is vaak nog onvoldoende om op genezing te vertrouwen.

Ieder mens heeft bepaalde ideeën ontwikkeld van hoe de wereld werkt. Ook een kind, en vanuit deze visie bekijken ze de mensen, de dingen en hun ervaringen in hun wereld. Een overlijden van een naaste heeft een enorme impact op deze visie. De veiligheid is verdwijnen. Een nieuwe wereld moet worden opgebouwd. Men moet de wereld weer leren kennen. Het kind moet bijstellen hoe de mensen zijn. Hoe dingen werken en hoe hij de ervaringen kan plaatsen in zijn wereld. Dit is een enorme strijd voor kinderen. Bas: ‘niets meer past in wat ik tot dusver deed. Het lijkt of ik alles opnieuw moet leren.’ En is feite is dat ook zo. Zeker bij kinderen is rouw vaak iets wat ze nog nooit gedaan hebben. Ze kunnen het niet aanhaken aan iets wat ze al eerder hebben meegemaakt.

Auteursrecht: hxdbzxy / 123RF Stockfoto
Auteursrecht: hxdbzxy / 123RF Stockfoto

Bas: Rouw is als een zware storm, ik denk zelfs een orkaan. Als ik had geweten dat ik daar in terecht zou komen toen opa doodging, had ik me stevig aan de boot vastgemaakt. Dan was ik niet overboord geslagen. Nu wel, en door de storm kon ik ook niet terugzwemmen naar de boot.

Metaforen zeggen soms meer als woorden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s