En dan gaat ook je huisdier dood

Auteursrecht: budabar / 123RF Stockfoto
Auteursrecht: budabar / 123RF Stockfoto

Een huisdier verliezen is een emotionele gebeurtenis. Een huisdier, zeker een  hond of kat, is vaak een gewaardeerd gezinslid. In ‘De dood van een huisdier’ hebben we al meer over het verlies van een huisdier gesproken. Ook hoe een kind voor te bereiden op de dood van een huisdier en hoe men een kind kan leren met dit verlies om te gaan is onderwerp geweest van een blog.

Deze week wil ik aandacht voor de oudere senior. Oud zijn staat in het teken van afscheid nemen. Het verlies van ouders, broers of zussen, de partner,  familieleden en vrienden, soms zelfs al kinderen aan de dood. Het verlies van fysieke kracht, mobiliteit en vaak ook gezondheid .  Het verlies van deelname aan de maatschappij, doordat men afscheid heeft genomen van werk en vrijwilligerswerk omdat het fysiek niet meer mogelijk is. Ouder worden staat vaak in het teken van afscheid nemen in alle facetten van het leven.  Als je dit zo leest is het niet verwonderlijk dat de band die de oudere met zijn of haar huisdier heeft erg betekenisvol is voor de oudere.

Het huisdier geeft ze een taak. Ze hebben iets om voor te zorgen.  En een hond zorgt ervoor dat er meer activiteit is, doordat hij toch een paar keer per dag moet worden uitgelaten. Dit vergroot vaak ook de sociale omgeving van de oudere door de contacten die ze tijdens het uitlaten opdoen. Maar het belangrijkste is toch wel dat het huisdier de oudere gezelschap geeft. Het huisdier geeft een gevoel van verbondenheid, van veiligheid, van ertoe doen en vermindert de gevoelens van eenzaamheid.  Men heeft iets om tegen te praten en een huisdier kent alleen onvoorwaardelijke liefde. Als je wereld zo klein is geworden, als afscheid nemen een dagelijkse praktijk wordt, dan is zo’n metgezel van onmetelijke waarde.

Auteursrecht: vbaleha / 123RF Stockfoto
Auteursrecht: vbaleha / 123RF Stockfoto

En dan overlijdt het huisdier. We kunnen ons niet genoeg realiseren wat voor impact een dergelijk overlijden heeft op de oudere. Hoe intens het verdriet zal zijn.  Soms is het huisdier het enige ‘familielid’ wat de oudere nog heeft.  Het gevoel niet meer nodig te zijn, niemand meer om voor te zorgen, geen gezelschap meer te hebben, niemand meer om tegen te praten, niemand meer om van te houden, te aaien, maakt het voor de oudere vaak moeilijk om nog verder te gaan. Dit intense gevoel van verlies kan nog versterkt worden doordat het huisdier nog de band was met vroeger, bijvoorbeeld toen de partner nog leefde. Zelfs deze laatste band is dan weg.

Een oudere die geconfronteerd wordt met het verlies van een geliefd huisdier kan dit niet alleen dragen. Ben jij degene op wie de oudere kan leunen voor steun en een luisterend oor?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s