Veerkracht

veerkracht
Auteursrecht: grigory_bruev / 123RF Stockfoto

Het leven kan soms hard zijn. En niet alleen voor ons als volwassenen, maar ook een kind blijft vaak niet bespaard van gebeurtenissen die pijn doen. De dood van opa of oma, of nog dichterbij die van een ouder, broertje of zusje. Maar ook de dood van een huisdier, de echtscheiding van de ouders, een verhuizing, het een jaar over moeten doen van een schooljaar kunnen pijn doen en gevoelens van rouw geven. Ik praat hier over rouw omdat het vaak niet alleen verdrietige gevoelens zijn, maar een chaos van gevoelens van pijn, verdriet, boosheid, angst, schaamte, schuldgevoel enz.

Je kunt je kind niet voorbereiden op deze pijn en het ook niet voorkomen. Het is een onderdeel van het mens zijn.  Wat we wel kunnen doen is onze kinderen veerkracht geven. Veerkracht zodat ze niet ten onder gaan aan deze gevoelens.

Geborgenheid en veiligheid zijn sleutelwoorden om een kind veerkracht te geven. Een kind wat opgroeit in een geborgen en veilige omgeving krijgt veerkracht als onderdeel van zijn karakter, het persoontje dat hij of zij is. Veerkracht dat helpt om als het ware terug te veren naar de basisstand als het leven van het kind in de war wordt gestuurd.   Misschien dat men daarom vroeger dacht dat een kind niet rouwde als er een verandering plaatsvond of iemand dood ging.

Je hoort het nog ook nog vaak. Och het is niet zo erg om te verhuizen. Een kind is daar zo aan gewend. En gelukkig is dat ook vaak zo. Het merendeel van onze kinderen in Nederland is veilig gehecht, zoals ze dat zo mooi noemen. Vrij vertaald wil veilig gehecht zeggen dat het kind zich veilig en geborgen voelt in het gezin. Dat het kind weet dat het op de volwassene die voor hem zorgt  terug kan vallen als het moeilijk voor hem of haar wordt. Dat deze volwassene er is als hij of zij hem nodig heeft. Dat deze echt luistert naar het kind en het kind het geloof in zichzelf laat houden.

Auteursrecht: muhoed / 123RF Stockfoto

Soms heeft een kind meer nodig. Gevoelige kinderen zijn bijvoorbeeld anders veerkrachtig. Ze kunnen heel goed met de omgeving meebewegen, maar bewegen vaak te ver mee, waardoor ze niet meer terug kunnen naar de basisstand.  We moeten deze kinderen dus leren om niet te ver mee te bewegen met wat er om hen heen gebeurt.

Recentelijk kwam ik Klaske tegen. Klaske, nu een vrolijke tiener, was bij me toen ik nog kinderen begeleidde bij Praktijk Yellow Star.  Nog steeds een gevoelig meisje, maar ze leeft vanuit haar sterke kanten.  Dit deed bij me het idee ontstaan om toch weer kindercursussen op te zetten.  Houd dus de website in de gaten.

Veerkracht, om het leven te leven, omdat het leven soms zo moeilijk is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s