Hoe je rouwt bepaal jij!

compassie1Rouwen wordt vaak geassocieerd met de dood, maar rouwen doe je ook op andere perioden in je leven. Bij het verlies van een baan, bij de echtscheiding van je ouders, je eigen echtscheiding, je jongste kind naar de basisschool of je kinderen die het huis verlaten om maar een paar perioden in een leven te noemen, waar we het gevoel hebben dat het leven ons overkomt. Dat je moet leren omgaan met een nieuwe situatie in je leven. Een situatie waar jij niet om hebt gevraagd. Toch hoewel de situatie jou overkomt, bepaal je hoe je met de nieuwe situatie omgaat.

Je zult momenten van intens verdriet hebben, boosheid, schuld en schaamte misschien, angst voor wat er komen gaat. Die gevoelens mogen er allemaal zijn en jij bepaalt hoe je ermee om gaat. Wat belangrijk is dat je compassie hebt voor jezelf in zo’n situatie. Compassie is mededogen, medeleven met jezelf.

We willen vluchten voor onszelf. We vluchten voor het deel van onszelf dat we als bedreigend ervaren, onze pijn, ons verdriet om wat er is gebeurd of gaat gebeuren. We vermijden de gedachten en gevoelens hierover en vluchten voor onszelf en het contact met anderen. We willen niet dat de ander van onze nare gedachten en pijnlijke gevoelens weet. We willen zijn zoals we denken dat een ander van ons verwacht hoe we met die nare gedachten en gevoelens moeten omgaan.

Of we gaan vechten tegen onszelf. We vechten tegen het deel van onszelf dat we niet acceptabel vinden, zoals boosheid en schaamte. We veroordelen onszelf om deze gevoelens en gedachten en we isoleren onszelf van onszelf.

Of we verstijven en blijven in de situatie zoals hij is. De pijn en angstige gedachten is de enige zekerheid die we hebben en daar houden we ons stevig aan vast. Ja, zelfs verdriet kan een houvast in het leven zijn.

Je kunt ook vriendelijk voor je gedachten en pijn zijn. We kunnen ons ook verbinden met andere mensen die eenzelfde pijn als wij hebben. Pijn en kwetsbaarheid is namelijk onderdeel van het menszijn. Mededogen dat het inderdaad niet gemakkelijk is voor jou en voor die ander, compassie voor jezelf dat je het goed doet, wat een ander er ook van vindt.

compassion-healsCompassie: zorgen voor je welzijn, gevoelig zijn voor wat jij nodig hebt, sympathie en empathie voor jezelf, het toestaan van het ongemak en een niet-oordelende houding over wie je bent en wat je doet. Stilstaan ook, niet alleen bij de minder goede momenten, maar juist ook bij de kleine momenten met een mooi randje, momenten van dankbaarheid en een beetje vreugde. En ook compassievol naar jezelf zijn, dat je ook mag genieten al is de tijd waar je door heen gaat nog zo verdrietig.

Hoe je rouwt, bepaal jij. Het enige wat ik wil meegeven is, hoe je ook rouwt, heb compassie voor jezelf.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s