December in het land van Rouw

rouwlandschap
Auteursrecht: youzhaer / 123RF Stockfoto

Als ik het over rouwen heb, heb ik het vaak over de reis door het rouwlandschap.  Hoe ik aan deze metafoor kom? Vermoedelijk ergens in mijn opleiding opgenomen, maar het helpt soms wel om dingen duidelijk te maken, waar soms moeilijk woorden voor te vinden zijn.

De reis door het rouwlandschap begint meestal op een onverwacht moment. Soms begin je totaal onverwacht, soms weet je wel dat je binnenkort op reis gaat, maar niet precies wanneer. Maar je weet nooit waar de reis naar toe gaat, welke steden je aandoet, waar je wat langer blijft, waar de wegen naar toe gaan, die als een doolhof lijken te cirkelen door het rouwlandschap. De reis is voor iedereen anders.  Zelfs al begin je samen aan een reis, dan nog kan doordat de één linksaf slaat en de ander rechtdoor loopt de rest van de reis heel anders verlopen. Ook de jaargetijden spelen mee. ’s Zomers reizen is vaak gemakkelijker, de dagen zijn langer, je ziet beter waar je loopt en als je al rust, voel je de warmte van de zon.   En in de winter heb je ook nog de decembermaand.  Reizen in de decembermaand is een hele zware klus. Het is wel drukker in het rouwlandschap. Mensen die dachten dat de reis bijna volbracht was, lijken ineens een stuk terug te lopen.

Als je al een tijdje loopt door het land van rouw reist, weet je dat bepaalde dagen gewoon zwaarder zijn om door te reizen. Eigenlijk wil je weg uit dat rouwlandschap, maar je weet dat dat niet kan.  Je kunt alleen verder gaan,  rechtdoor, linksaf, rechtsaf, zelfs terug, maar nooit uit het rouwlandschap.  Als je wat langer reist kun je je wel voorbereiden,  zoals je dat ook doet als je wat langer echt op reis gaat.

rouw gezicht
Auteursrecht: leaf / 123RF Stockfoto

Je weet dat de komende tijd de reis zwaar zal zijn. De heuvels hoger, de dalen dieper, meer zijwegen om uit te kiezen, teruglopen op reeds gelopen paden omdat het een doodlopende weg was.  Dus je hebt je slippers in je rugzak gedaan en in de laatste stad die je bent tegengekomen heb je bergschoenen en een extra dikke warme jas gekocht.  En ook een kompas, zodat je, zelfs als je verdwaald bent en niet meer weet welke kant je op moet, je in ieder geval weet welke richting dat je uit moet lopen.

De reis door het landrouwschap is zwaar, niet te voorspellen en voor een ieder anders. In bepaalde perioden zijn de wegen echter bijna onbegaanbaar.  Een voorbereiding kan dan behulpzaam zijn.

Kijk ook nog eens op:

https://levenenloslaten.wordpress.com/2013/11/24/10-suggesties-om-een-rouwende-te-helpen-tijdens-de-feestdagen/

https://levenenloslaten.wordpress.com/2013/12/01/een-open-plaats/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s