Geluk

geluk
Auteursrecht: vertyr / 123RF Stockfoto

Vaak hoor ik: Zal ik ooit weer gelukkig worden, zoals ik was? Het eerste deel kan ik beamen. Welke levensgebeurtenis het ook is, die iemand bij mij heeft gebracht. Het tweede deel van de vraag moet ik echter ontkennend beantwoorden. Zelfs als er geen ingrijpende levensgebeurtenissen zijn, doch enkel de verloop van de tijd, verander je. Elke dag voegt iets toe aan wie je bent. Elke dag komen er ervaringen bij en elke ervaring verandert je.

Terugkijken naar hoe je was en zo willen zijn heeft geen zin. Je zult nooit meer zo zijn. Je bent weer ouder, hebt nieuwe ervaringen. Leuke ervaringen en vaak als mensen bij mij komen ook minder leuke ervaringen. En zeker de minder leuke ervaringen, zorgen dat je anders in het leven komt te staan, dat je het leven anders ervaart.

Zo kijk je bijvoorbeeld met plezier terug naar je tijd als tiener. Toch zou je er niet meer aan moeten denken dat je de hele nacht in een discotheek op de dansvloer moet staan, terwijl je dat toen het toppunt van geluk vond misschien.

Dus niet alleen jij verandert, maar ook je invulling van wat geluk is. Daarom durf ik ook volmondig te zeggen: Ja, je zult weer geluksmomenten hebben. Net als voorheen. Want ook voorheen waren het momenten, geen jaren. Want zelfs op een doornormale dag fluctueert ons geluksgevoel.

En natuurlijk, als we een ingrijpende negatieve levenservaring hebben gehad, zullen die momenten van geluk een hele tijd zich niet meer tonen. En dan op een onverwacht moment merk je dat je met je gezicht in de herfstzon geniet van warme tinteling op je gezicht. Even maar, heel even maar ervaar je weer het gevoel van geluk. En zo zullen er dan meerdere momenten komen.

Auteursrecht: cienpies / 123RF Stockfoto
Auteursrecht: cienpies / 123RF Stockfoto

Omdat je anders bent zal je het geluk anders ervaren als voorheen. Het zijn vaak ook andere dingen die een glimlach om je mond laten komen, dan voor de ingrijpende gebeurtenis. Dus ja, je zult het gevoel van geluk weer ervaren en nee, het zal nooit meer hetzelfde voelen als voorheen. En dat is niet beter of slechter, alleen anders.

Een eerste stap is bewust worden van de allerkleinste momenten van geluk, een glimlach van een kind, een dwarrelend herfstblad, de warmte van de zon. Van daaruit ligt de weg naar geluk weer open.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s