Keuzes

Auteursrecht: pavelk / 123RF Stockfoto
Auteursrecht: pavelk / 123RF Stockfoto

Wat is het soms moeilijk om een keuze te maken. De opties zijn even aantrekkelijk of onaantrekkelijk. De strijd tussen je verstand en je gevoel, ik denk dat de meesten er wel over kunnen meepraten. En dan valt de uiteindelijke beslissing. Je maakt je keuze tussen al die aantrekkelijke of onaantrekkelijke opties. Er is geen goede of slechte keuze, alleen een andere keuze.

Veel mensen denken dat het maken van een keuze het moeilijkste is.  Maar vaak begint het moeilijkste proces pas als de keuze is gemaakt.  Het loslaten van al die opties waarvoor je niet hebt gekozen. Opties die niet beter of slechter waren, alleen anders. Je kent vast wel de gedachte: ‘als ik toen dit niet had gedaan, dan……’ of ‘had ik het maar geweten, dan had ik ooit…’ . Achteraf is het altijd gemakkelijk om terug te kijken, vooruitkijken kunnen we als mens helaas nog niet.

Dus je mag als je een keuze hebt gemaakt, de andere opties loslaten.  Verder leven vanuit de keuze die je hebt gemaakt. Zonder schuldgevoelens om de keuze die je hebt gemaakt. Een keuze wordt gemaakt op een bepaald moment in je leven.  Wie je bent , hoe je denkt en voelt bepaalt op dat moment je keuze. Daarna is het moment voorbij en moet je verder leven vanuit deze keuze. Terugkijken heeft dan geen zin meer. Door de keuze ben je al anders geworden, denk je al anders, voel je anders. Bij elke keuze word je nooit meer wie je voorheen was.

Ik heb gemakkelijk praten. Ik weet het. Heel veel keuzes gaan niet tussen opties, maar tussen gevoel en verstand. Wat verstandelijk de beste keuze is, hoeft gevoelsmatig niet zo te voelen. En toch moet je soms die keuze maken. En ook dan mag je achter de keuze staan die je hebt gemaakt. Het is een andere keuze. Nogmaals er is geen goede of slechte keuze, slechts een andere keuze. En vanuit die keuze leef je verder. Ja, je leven zou anders zijn geweest als je een andere keuze had gemaakt. Maar die hebt je niet gemaakt. Je bent daar waar je keuze je heeft gebracht en mag loslaten waar je naar toe zou zijn gegaan als je een andere keuze had gemaakt. Of je de keuze nu met je verstand of met je gevoel hebt gemaakt. Dat is soms heel moeilijk zeker als na een verstandelijke beslissing je gevoel  je blijft opzadelen met een schuldgevoel of als na een gevoelsbeslissing je verstand blijft zeggen dat je oerdom bent geweest.

Soms kun je echt in een rouwproces komen na een keuze.  Het afscheid van de andere opties betekent loslaten van een andere toekomst. Je mag dus rouwen als je een ingrijpende keuze moet maken in je leven. Je mag daar ook de tijd voor nemen.  Rouwen is een proces en op een bepaald moment moet je verder kunnen leven met dat wat er is.  Leven vanuit daar waar je keuze je gebracht heeft. Met het besef dat er geen goede of slechte keuze is, enkel een andere keuze.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s