Mindfulness, we horen er veel over. Wat in het oosten al eeuwen een manier van ervaren van het leven is, is overgewaaid naar het Westerse continent. Soms krommen mijn tenen, want zoals altijd met hypes hoor je te pas en te onpas over mindfulness en ontspringen talloze cursussen over mindfulness als paddenstoelen uit de grond. Maar daarover wou ik het eigenlijk niet hebben.
Ik zal beginnen met aan te geven wat voor mij mindfulness is, zodat je het kunt inpassen in de rest van deze blog.
Mindfulness is het leven in het moment. Al je energie is in het hier en nu. Alle gedachten zijn in het hier en nu. Je bent enkel op de plaats waar je bent, waar je nu zit, staat of loopt. En dat is moeilijk. Op het moment dat je gedachten afdwalen naar huis, of je de deur wel op slot hebt gedaan , of je partner je kinderen wel op tijd naar bed brengt, ben je niet meer in het hier en nu. Als je aan het feestje van gisteren denkt, of aan het ongeluk van twee jaar terug, dan ben je niet in het hier en nu. En ook ben je niet meer in het hier en nu als je denkt aan de komende skivakantie, of aan het menu dat je zult samenstellen voor de kerst. Je energie is dan deels elders, want ook je gedachten zijn energie. Ik train al jaren om in het hier en nu te zijn en te blijven. Te zijn lukt aardig, te blijven heel wat minder. Want hoe gemakkelijk dwalen gedachten niet af naar een andere plaats en ander moment.
Mensen die aan lijden de ziekte van Alzheimer, leven wel heel sterk in het hier en nu. Zeker mensen die al langer aan de ziekte lijden, kennen alleen het moment. Ook bij andere vormen van dementie kan dit voorkomen, doch soms blijven daar bepaalde delen van de hersenen volledig intact.
Het zorgdragen voor een dementerende kost vaak veel fysieke en psychologische stress. Mindfulness staat er al om bekend dat het stress kan verminderen. Door aanwezig te zijn in het moment, valt al het andere weg en is men op dat moment bezig met de verzorging van de dementerende en niet met de boodschappen die daarna nog gedaan moeten worden voordat de kinderen uit school komen.
En dat geeft rust. Niet alleen aan de zorgdrager, maar ook aan de dementerende. Doordat de energie van de zorgdrager rustiger is, voelt ook de dementerende zich rustiger. Door beide in het moment te zijn is de communicatie vaak veel beter. Zorgdrager en dementerende zitten in dezelfde energie, in het hier en nu, waardoor begrip zonder woorden (nonverbaal verstaan), ervoor zorgt dat beiden zich gezien voelen. Je gaat als het ware naar de wereld van de dementerende, je kunt beter ervaren wat hij of zij ervaart. Mindful zorgdragen voor de dementerende, een winst voor allebei.