Iets goeds

fakkel
Auteursrecht: cineuno / 123RF Stockfoto

Het is moeilijk om het overlijden van een dierbare te zien als iets, dat om te zetten is in iets goeds. Het is moeilijk om het overlijden van een dierbare als een kans te zien, als een kans om meer licht en liefde in je omgeving, in de wereld te brengen.

En met goed bedoel ik niet dat het fijn is dat de dierbare is overleden.  In dit geval kies ik voor het gebruik van het woord “goed” in de betekenis van dat er meer liefde is in je wereld, of dat je die liefde beter ziet.

Als iemand overlijdt is het soms alsof het licht wordt uitgedaan. Het wordt helemaal donker. En als het helemaal donker is, zie je elk lichtje wat schijnt.  Het lichtje dat je wellicht anders niet had gezien, maar omdat het zo donker is, zie je het wel. Een gebaar, een woord, een teken van liefde. Iets wat je anders niet had ervaren.  Een lichtje in de duisternis.

En je bent blij  met het licht dat je in de duisternis ziet. Het geeft je een handvat om verder te gaan. Misschien ben je er zo blij mee, dat je het zo helder mogelijk ook op anderen laat schijnen. Op degenen die rouwen om dezelfde persoon, maar ook op je overige omgeving. Ik zou je zelfs willen vragen om dat licht te schijnen op zo veel mogelijk mensen.  Door een gebaar, een woord, een teken van liefde, voel je weer alle liefde die jij van de overledene hebt gehad en die schenk je nu ook aan anderen. Zo kan een overlijden een schakel van liefde en licht zijn, zo geef je de fakkel door en stroomt de liefde van de overledene niet alleen door jou en je familieleden, maar ook door anderen en gaat zijn of haar licht en liefde niet verloren.

En de fakkel zal blijven branden, want die ander zal de liefde van degene die hij of zij heeft moeten afgeven toevoegen.

Zie het licht in de duisternis, ontsteek de fakkel van liefde en licht, zodat er uit jouw verlies van je dierbare een schakel van liefde en licht over de wereld gaat.   Iets goeds uit jouw verlies.

Een gedachte over “Iets goeds

  1. Annelou Bangert 3 augustus 2015 / 12:06 am

    Het is misschien maar een heel eenvoudig hulpmiddel maar zelf heb ik veel gehad aan cognitive bias modification na de dood van mijn vader. Inmiddels heb ik een cbm app laten ontwikkelen, zodat iedereen gemakkelijk van deze techniek kan profiteren, niet om het loslatingsproces over te slaan maar om het emotioneel beter aan te kunnen. O ja, de app heet Grief Relief App.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s