Ogen die gehuild hebben

traan2
Auteursrecht: chepko / 123RF Stockfoto

Er zijn veel dingen die enkel gezien kunnen worden door ogen die gehuild hebben.  “There are many things that can only be seen through eyes that have cried.” Dit gezegde van  Oscar Romero kwam ik jaren geleden voor het eerst tegen.   Het gezegde ontroerde me destijds. Recentelijk kwam het gezegde in een seminar weer langs en weer was er die ontroering.   

Ja, je kijkt anders tegen de wereld aan als je een verlies hebt geleden. Als je tranen hebben gestroomd omdat je partner je heeft verlaten. Of dat nu door overlijden of door echtscheiding komt. Je kijkt anders tegen relaties aan. Het hebben van een partner wordt niet meer als vanzelfsprekend ervaren. De negatieve kanten van je partner lijken, zeker bij overlijden, niet meer zo negatief achteraf. Het was een welkome aanvulling op wie hij of zij was.

Het kan ook zijn dat je actief opstaat tegen het gebruik van alcohol in het verkeer  als je een naaste hebt verloren door een ongeluk waarbij alcohol in het spel was. Voorheen was je tolerant en vond je het de verantwoording van degene die dronken achter het stuur kroop. Nu ga je de strijd aan tegen degene die met alcohol of drugs op aan het verkeer deelnemen.

En ken je het gevoel als een vriend of vriendin overlijdt, die jouw leeftijd heeft? Een schok, het had ook jou kunnen overkomen.  Je bekijkt je leven ineens met andere ogen. Is die carrière nog wel zo belangrijk? Of heb je ineens het gevoel dat je toch wel erg weinig tijd overblijft voor je gezin? Of voor je ouders die je nu nog in je leven hebt? Soms verdwijnt dit gevoel naar een paar weken of maanden en ga je weer door in de oude modus. Maar nog vaker zie je dat dit gevoel je wel doet besluiten om dingen te veranderen in je leven. Dingen die je eerst niet zag of vanzelfsprekend vond en die je nu veel meer waardeert. Dingen waarvan je beseft dat je er nu van moet genieten omdat jij ook niet weet wat het leven voor jou in petto heeft.

Het kan zijn dat je minder gaat werken of juist meer omdat je nog wel die ene carrière stap wilt maken.  Het kan zijn dat je minder actief wordt of juist in actie komt tegen datgene wat je verdriet heeft gedaan.  Een rouwproces laat je dingen zien die je anders niet had gezien. Een rouwproces kan iets creëren, een kracht die er voor heen niet was, een stap die je anders niet had genomen.

Auteursrecht: jeffwqc / 123RF Stockfoto
Auteursrecht: jeffwqc / 123RF Stockfoto

Ogen die gehuild hebben zien dingen die je anders niet zou zien. Het verandert je. Je bent anders, je ziet de wereld anders. Door je tranen kun je verandering brengen. Soms heel veel verandering, vaak iets waardevols voor de rest van de wereld, in ieder geval voor je directe omgeving.

 

 

Er zijn namelijk veel dingen die enkel gezien kunnen worden door ogen die gehuild hebben

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s