Geboren om stil te zijn

zwangere vrouw
Auteursrecht: kubais / 123RF Stockfoto

Spiritueel gezien heeft de ziel hiermee zijn taak op aarde volbracht. Het is zo de bedoeling.  Vanuit menselijk oogpunt gezien zal het altijd onbegrijpelijk blijven. Waarom geboren worden om stil te zijn?

Een verhaal: Lisa was zwanger, hoogzwanger, 39 weken en 6 dagen. Zoals elke morgen wanneer ze wakker wordt, gaat ze liefdevol met haar hand over haar buik. Zou het vandaag zijn, dat de kleine jongen wordt geboren? Ze duwt even tegen haar buik, maar er komt geen reactie. Ze glimlacht, hij had haar tot 3 uur ’s nachts wakker gehouden met zijn getrappel tegen haar ribben. 

Lisa komt uit bed en start haar ochtendritueel. De baby blijft stil, zelfs na het ontbijt, terwijl hij dan doorgaans protesteert. Ze voelt zich ongerust worden.  Ze roept Bas, haar man, die die dag thuis werkt.  Ze drukken speels tegen de buik van Lisa. Doorgaans komt er vrij snel reactie, maar vandaag niets. Om 11.00 uur besluiten ze de verloskundige te bellen. Het voelt niet goed, Lisa wordt bang.

Bij de verloskundige zijn ze gelijk aan de beurt en om 11.30 uur drukt de verloskundige het doppler apparaat op Lisa’s buik en wachten ze gespannen af.  Niets, helemaal niets. De verloskundige verplaatst de doppler, nog steeds niets, helemaal niets. Het gezicht van de verloskundige vertoont intussen ook een bezorgde uitdrukking.  Er volgt een rit naar het ziekenhuis om een echo te laten maken. Lisa en Bas willen vast houden aan hun hoop en tegelijkertijd neemt de angst toe.

Lisa en Bas kijken gespannen naar het scherm. Het hartje wordt in beeld gebracht.  Het is stil, doodstil. Het beweegt niet meer. Intussen komt een gynaecoloog binnen, die op de hoogte is gesteld door de verloskundige. Met zijn vieren staren ze naar het scherm, en dan horen Lisa en Bas de arts zeggen:

De baby is dood. Je ziet dat het hartje stil is en er zijn geen bloedstromen meer.

39 weken en 6 dagen heeft hij geleefd en nu een dag voor de uitgerekende datum is hij dood.

Lisa en Bas vallen ook stil, tranen lopen over hun wangen. Waarom hun kindje, hij was zo welkom. Ze worden alleen gelaten, pas later zal er worden besproken wat er verder gaat gebeuren.  Met Lisa in zijn armen belt Bas de ouders van Lisa, zijn ouders, zijn broers en zus, de zus van Lisa en vraagt hen om te komen, om hun te ondersteunen in hun verdriet en in de beslissingen die nu genomen moeten worden.

Het is 14.00 uur. Zes uur nadat Lisa wakker is geworden. De dag die vol belofte begon, is zes uur later een dag die de toekomst in één klap heeft weggeslagen.

babyvoetjes
Auteursrecht: gilmourbto2001 / 123RF Stockfoto

De volgende dag, op de uitgerekende datum wordt de bevalling ingeleid. Lisa heeft besloten om hun kleine jongen op een natuurlijke manier geboren te laten worden. Niet alleen de lichamelijke pijn, maar vooral de emotionele pijn maakt de bevalling zeer intens. Hun zoontje zou geboren worden om afscheid van te nemen.  Lisa merkt dat ze door deze pijn niet aanwezig kan zijn en kiest alsnog voor een epidurale anesthesie.

Zoals Lisa zegt later, de juiste beslissing. Vanaf dat moment is er rust in de verloskamer en duwt ze heel bewust en met veel liefde haar kleine jongen op de wereld.  Op de uitrekende datum wordt hun zoontje Finn geboren, geen gehuil, het is stil.

Vanaf die dag zijn ze een gezin van drie en met Finn in hun hart zullen Lisa en Bas een nieuw plan voor de toekomst moeten maken.

Spiritueel gezien heeft het zieltje van Finn hiermee zijn taak op aarde volbracht. Het is zo de bedoeling.  Voor Lisa en Bas zal het altijd onbegrijpelijk blijven.  Waarom is Finn geboren om stil te blijven?

Een gedachte over “Geboren om stil te zijn

  1. nvt 28 april 2015 / 6:17 pm

    Heel erg verdrietig gecontroleerd Lisa en bas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s