Wie ben je?

wie ben ikWie ben je? Wat zeg je als iemand vraagt jezelf te beschrijven? Vertel je dat je getrouwd bent of een relatie hebt? Vertel je dat je kinderen hebt? Vertel je wat je beroep is? Vertel je of je uit een groot gezin kwam of uit een klein?  Je hobby’s, de sporten die je beoefent? Al deze stukjes van jezelf maken wie jij bent. En afhankelijk hoe belangrijk een bepaalde relatie is, bepaalt het meer het beeld wat je van jezelf hebt.  De diversiteit van jouw relaties met een ander bepaalt in belangrijke mate wie je bent. De mens is nu eenmaal een sociaal wezen, dus ook jij. En hoe je jezelf ziet wordt grotendeels gevormd door de sociale relaties die je hebt. Je bent een  zorgzame vader of een strenge moeder, een ambitieuze collega, een liefdevolle echtgenoot of echtgenote om maar een paar facetten te noemen waardoor je beeld over jezelf bepaald wordt.

Waarom ga ik hier zo diep op in, vraag je je nu misschien af.  Om je te laten zien wat het met je doet als een relatie wegvalt. Als je je baan verliest, verlies je een deel van jezelf. Als je een (chronische) ziekte krijgt, verlies je een deel van jezelf. Als je je partner verliest, verlies je waarschijnlijk nog een groter deel van jezelf en als je je kind verliest, verlies je zoveel van jezelf dat je een nieuw zelf moet creëren.

zelf gestorven
Auteursrecht: Novic / 123RF Stockfoto

Het gevoel van leegte, depressie, eenzaamheid en desoriëntatie, dat je vaak ziet na het overlijden van een geliefd iemand, komt voort uit de dood van de geliefde naaste en uit het verlies van een deel van jezelf. Het verlies van de sociale context, bijvoorbeeld het zijn van de man of vrouw van heeft een enorm impact op je zelfbeeld. Je zult moeten leren leven met de sociale context van weduwe of weduwnaar zijn.   En bij het verlies van een partner, verlies je ook degene die je altijd steunde als je het moeilijk had.     In een eerder blog heb ik het ook gehad over het verlies van de belofte bij een miskraam. Allemaal delen van jezelf, die jouw identiteit bepalen. En daar verlies je een deel van als je afscheid moet nemen van iemand of iets.

Daarom wordt rouw, na welke afscheid ook, als een leegte ervaren. Die andere was een onderdeel van jou. En door het verlies ontstaat er een leegte. Een enorme leegte, je bent de ander en een deel van jezelf verloren.

Niet elk verlies gaat gepaard met het verlies van jezelf.  Dit is afhankelijk van je relatie van dat of degene wat er niet meer is.  Elk relatie en elk individu is uniek. Het is wel belangrijk om deze gevoelens te herkennen als ze er wel zijn. Daar moet je namelijk ook om rouwen om weer heel te worden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s