Je wilt er nu niet over praten. Wanneer wel?

 

laatste wilElke gezin zou een financiële en juridische  planning moeten hebben. En zeker wanneer je leeft met een chronische (ongeneeslijke) ziekte is dit nog belangrijker. Ik weet het, het is niet gemakkelijk om te moeten denken aan het moment dat jij er niet meer bent. Maar wil je  ook niet alles zo goed mogelijk voor je gezin regelen?  Dat doe je nu ook. Je zorgt dat ze bijtijds eten, ze op tijd op school zijn, je troost ze als ze verdrietig zijn.  En als je ziek bent, is er de kans dat je eerder overlijdt dan dat je zelf gehoopt en gewild had.

Zeker als je langer ziek blijft,  kan er veel veranderen aan je financiële positie. Daarom is  het belangrijk dat je weet wat er elke maand aan geld binnen komt, en misschien nog belangrijker, wat er elke maand weer uitgaat. Worden al je ziektekosten wel gedekt, en in hoeverre is dit van invloed op het gezinsbudget?  En hoe lang blijft je uitkering doorgaan?  En welke financiële middelen zijn er als je overlijdt? Kan je  partner in het huis blijven wonen, of moet je gezin verhuizen?  En de schoolkeuze van je kind, wordt die financieel nog beïnvloed door jou wel of niet in leven zijn?

Dan zijn er nog de juridische zaken zoals de voogdij over de kinderen. Als je getrouwd bent of samenwoont met de biologische vader van de kinderen zullen de kinderen gewoon bij je partner blijven. Maar ook dan is het belangrijk om te regelen wie er voor de kinderen zal zorgen als jullie er allebei niet meer zijn. Een ongeluk kan iedereen overkomen. Ja, ik weet het, je wilt er niet aan denken, en toch vraag ik je om dit te doen:

JE KIND DE ZEKERHEID TE GEVEN DAT ER VOOR HEM OF HAAR GEZORGD WORDT, OOK ALS JIJ ER NIET MEER BENT, IS HET BELANGRIJKSTE WAT JE VOOR JE KIND KUNT DOEN.

Het is voor een kind extra pijnlijk als er iets met je gebeurt en niemand weet wat ze met het kind aan moeten.

Wanneer een ouder ziek is, voelt het kind al dat zijn leven niet zo zeker, niet zo veilig meer is. Door de “wat als” vragen te kunnen beantwoorden, geef je weer wat zekerheid aan het kind terug.  Als je kunt aangeven, dat wat er ook gebeurt, de veiligheid van het kind is gewaarborgd, dat hij zal wonen waar mensen van hem of haar houden, geeft dat een kind de zekerheid waar het recht op heeft in zijn jonge leventje.  Mensen zijn soms verrast waar kinderen zich zorgen over maken. Sommige ouders zijn bang dergelijk zaken met hun kind te bespreken, maar mijn ervaring is, dat wanneer het gevraagd wordt aan kinderen, veel kinderen opgelucht zijn dat hun angsten worden weggenomen.

paraplu
Auteursrecht: shalamov / 123RF Stockfoto

Dus denk erover om een laatste wil te schrijven, kies een voogd voor je kinderen, maak een overzicht van je financiën, zodat je weet waar jij en je gezin aan toe zijn, zoals je ook een paraplu meeneemt voor het geval het gaat regenen. Veel van ons hebben juist het gevoel dat het meenemen van een paraplu de kans verkleint, dat het gaat regenen. Natuurlijk is dat niet het geval. Maar het voelt wel beter, dat je bent voorbereid.

Het zijn moeilijke zaken om over te praten. Dus doe het niet alleen. Heb je geen partner, doe het dan met een goede vriend of professional.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s