Woorden van Compassie, een Kind geeft Raad!

handen2
Auteursrecht: victor69 / 123RF Stockfoto

Wat zijn troostende woorden voor een rouwende? In onze maatschappij vindt men het vaak moeilijk om de juiste worden te vinden als iemand is gestorven. Men weet niet wat te zeggen, vaak bang om het verdriet erger te maken of juist de aandacht op het verdriet te vestigen. Misschien kunnen we nog wel het beste naar kinderen kijken. Welke woorden gebruiken kinderen? Kinderen, die nog niet meegenomen zijn in de wereld van de volwassene, die nog niet geheel de regels hebben geleerd, die het ons, volwassenen, zo moeilijk maken om de juiste woorden te vinden.

Kinderen zijn vaak hard, zegt men. Voor volwassenen confronterend misschien wel,. Doch kinderen spreken juist vanuit het hart, zonder er bij na te denken of het wel gezegd kan worden. Ervaren juist volwassenen in de rouw niet de meeste steun aan de woorden van een kind?

Echte woorden van compassie bekrachtigen het verdriet van de rouwende. Volwassenen  hebben de neiging om proberen de pijn te verminderen, met woorden als “de tijd heelt alle wonden”, “je komt er wel overheen”, en dergelijke opmerkingen. Maar dan wil je het verdriet weghalen en dat is onmogelijk. Je kunt het verdriet van een rouwende, niet weghalen. Het verdriet is er. Als jij het verdriet wilt weghalen door je woorden van troost, dan voelt de rouwende zich niet gezien in zijn of haar verdriet.

bekrachtiging
Auteursrecht: arhendrix / 123RF Stockfoto

Echte woorden van compassie bekrachtigen het verdriet van de rouwende. Laat de rouwende ervaren dat jij het verdriet ziet en je probeert voor te stellen hoe erg het is voor de rouwende die zijn of haar dierbare heeft verloren.

In de groepen Gedeeld Verdriet, de lotgenotengroepen van kinderen, praten we over welke woorden zo fijn zijn om  te horen. Woorden die gehoord zijn van vriendjes en vriendinnetjes, niet van volwassenen. Hieronder zijn enkele voorbeelden van wat deze rouwende kinderen fijn vonden om te horen:

  • Ik weet dat je ontzettend verdrietig moet voelen om de dood van …….
  • Ik weet dat je erg overstuur bent door de dood van …..
  • Je mag huilen wanneer je wilt om de dood van …..
  • Je zult …… wel erg missen. Ik vind het heel erg wat er is gebeurd met hem/haar.

Simpele woorden, geen woorden van die het verdriet willen verkleinen, maar enkel woorden van bekrachtiging. We voelen ons altijd beter als we worden bekrachtigd en een rouwende is geen uitzondering. Bekrachtiging van het verdriet is één van de krachtigste mogelijkheden om echt steun aan iemand te geven. Door te bekrachtigen dat het verdriet er mag zijn, vertellen we dat we begrijpen dat ze door een moeilijke tijd gaan. We proberen dingen niet beter te maken of op te lossen. We willen alleen dat ze weten dat we begrijpen dat ze pijn hebben, verdrietig zijn. Dat zijn woorden van compassie. Dat zijn woorden van  medeleven.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s