Leven zonder toekomst?

enkel vandaagMarieke is 25 jaar. Ze heeft eierstokkanker, uitgezaaid.  Ze heeft gehoord dat ze uitbehandeld is. De dokters kunnen niets meer voor haar doen. Tenminste geen genezing brengen. Met behulp van chemotherapie kunnen misschien nog wat weken of maanden aan haar leven worden toegevoegd. Maar het definitieve einde, de dood, het verlaten van dit aardse leven komt voor Marieke dichtbij, heel dichtbij.

Van het ene op het andere moment is Marieke’s toekomst weggevallen.   Ze is bijna klaar met haar studie biomedische wetenschappen. Het voelt als verloren tijd. Wat heeft ze nog aan haar studie, nu ze nooit het beroep zal uitoefenen.  Het is vreemd als haar jaargenoten zich druk maken om een tentamen en Marieke bij zichzelf vaststelt dat het er niet meer toe doet. Dat wat eerst zo belangrijk was, doet er nu ineens niet meer toe. Dat vindt Marieke misschien nog wel erger dan de boodschap dat ze ongeneeslijk  ziek is. Niet, dat er geen kans meer is op genezing, dat haar lichaam haar in de steek heeft gelaten, maar het feit dat haar toekomst weg is. Het feit dat plannen maken voor de toekomst beperkt is tot weken of maanden. Dat ze het beeld dat ze van zichzelf  had, een wetenschapper die zou meehelpen het medicijn tegen kanker te ontwikkelen, moet loslaten. Een beeld ook, wat nu erg wrang voelt.  Het zou haar toekomst zijn. Maar deze toekomst is er niet meer. Tegelijkertijd met de boodschap dat haar eierstokkanker uitgezaaid is, is deze toekomst als een kaartenhuis ingestort.

En met deze brokstukken moet ze verder. Even heeft ze nog geprobeerd het kaartenhuis weer op te bouwen, tot ze besefte dat deze toekomst er nooit zal zijn, hoe hard ze nu ook haar best zal doen om de tentamens nog te halen, om af te studeren. Het is een toekomst, die ze los moet laten. Een toekomst die niet komt, dus daaraan vasthouden heeft geen zin. Want zoals Marieke zegt: “De toekomst is weggevallen,  en als je daar teveel mee bezig bent, heb je geen leven meer. En juist dat is wat ik wil, de tijd die me nog rest, LEVEN”.

En dat doet Marieke. Ze heeft afscheid genomen van haar studiegenoten. Even heeft ze nog gedacht om gewoon verder te studeren, alsof er niets aan de hand is, geprobeerd het kaartenhuis weer op te bouwen.  Ze besefte echter dat ze belangrijkere dingen te doen had. Een opoffering voor de toekomst, wat studeren tenslotte is, was niet meer nodig voor haar. Er was voor haar tenslotte geen toekomst als biomedische wetenschapper.

surfenWat ze nog wel heeft, is de dag die ze nu leeft. Marieke is zich nu veel meer bewust van de dag waarin ze leeft.  Elke morgen is ze blij dat ze weer leeft. En elke dag opnieuw kijkt ze wat ze die dag kan en wil doen. Ze probeert los te laten als haar plannen in de war worden gestuurd. Want stiekem, zoals ze zegt, heeft ze af en toe toch wel plannen voor de komende weken.   Maar het loslaten als een plan niet doorgaat gaat steeds beter. Ze leeft steeds bewuster. “Mindfulness is hip momenteel”, zegt Marieke, “ik heb geen les gehad, ik denk dat leven met een uitbehandelde terminale ziekte, de beste leerschool is. Ik gun het niemand, maar het verrijkt wel mijn leven”.

Lessen van stervenden, noem ik ze, deze wijsheden. Waarom wachten om ze toe te passen.

 

Een gedachte over “Leven zonder toekomst?

  1. Madelon Revermann 14 januari 2015 / 1:45 pm

    Ja, lessen van stervenden…, mindfulness zijn lessen voor stervenden en voor levenden, voor alle mensen dus. Het is nog best een lastige opgave om steeds mindful te leven. Enkele keren op een dag mindful zijn vind ik al heel knap. Gelukkig dat Marieke haar leven op deze wijze weet in te richten. Graag wens ik haar veel goeds toe, ook al heeft zij niet meer zoveel tijd van leven. Met haar levenshouding is zij een voorbeeld voor ons allemaal. Dank je wel, Marieke. En dank je wel Nina Jose voor het delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s