Omgaan met een tragedie

grief6Woorden schieten te kort. Een tragedie in Frankrijk, zomaar twaalf mensen doodgeschoten. Waarvoor? Waarom? Het is moeilijk te bevatten dat zoiets zomaar gebeurt in onze wereld.

Voor degenen, die persoonlijk geraakt zijn door deze verschrikkelijk moorden, heb ik geen woorden. Niet omdat ik niets heb te zeggen, maar mijn taal is te beperkt om dat in woorden uit te drukken. Mijn hart barst van mededogen en het enige wat ik kan doen is licht en liefde zenden naar deze mensen.

Publieke tragedies zijn verschillend, maar ze geven allemaal een gevoel van ongeloof, van verdriet, van machteloosheid, van onveiligheid, want het zijn tragedies die ook jouw gezin zouden kunnen raken. Ze kunnen je daarom volledig overdonderen. Je hebt geen invloed op de tragedie die plaatsvindt, je hebt geen invloed op de nieuwsstroom die na de tragedie over je heen komt.  Je hebt geen invloed op hoe mensen om je heen reageren. Maar we hebben wel controle hoe we er zelf mee omgaan, hoe we balans vinden in deze beangstigende dagen, waarin we worden geconfronteerd met het feit dat de wereld  onvoorspelbaar en onveilig is.

Ik heb geen antwoord op wat er vandaag is gebeurd en hoe iemand hiermee  om moet gaan.  Een ieder doet dat op een eigen wijze.  Ik heb alleen een paar suggesties die voor mij goed werken en misschien kun jij er iets mee.

  • Zet jezelf op een nieuwsdieet. Kijk wat er is gebeurd, zodat je op de hoogte bent. Stel dan voor jezelf een limiet in. Bijvoorbeeld dat je om de twee uur kijkt of er nog nieuws is. En als je dan weer het nieuws checkt, voel dan hoe je je daarna voelt. Als je je slechter voelt, dan kun je je beter op een nog strenger dieet zetten, door bijvoorbeeld maar om de vier uur het nieuws te checken of slechts twee keer per dag.   Je weet al wat er is gebeurd.  Het overige nieuws heeft vaak geen nieuwswaarde, is enkel een verdieping van of meningen over wat er is gebeurd. Soms is het niet nodig daarmee geconfronteerd te worden als het jou teveel uit balans brengt.
  • Doe iets, waardoor je je goed voelt. Zoals iemand voor laten in de rij bij de kassa van de supermarkt, een lange wandeling met de hond,  een glimlach naar iemand op straat.  Deze dingen zorgen voor een positief gevoel, zodat je weer een beetje in balans komt.
  • Onthoud je van het posten op twitter, facebook en andere social media. En als je toch wilt posten, deel alleen je eigen gevoelens over wat er is gebeurd, wat het met jou doet,  of woorden van troost die jij wilt geven aan de familieleden van de slachtoffers. Maar plaats geen updates over de tragedie, dat nieuws is vaak irrelevant. Het feit blijft hetzelfde. De tragedie is gebeurd en je kunt geen enkel nieuws toevoegen dat de tragedie ongedaan maakt.
  • Vertel degene die je lief hebt, dat je van je houdt. Ik weet dat het een beetje cliché klinkt, maar nu we met een dergelijke tragedie geconfronteerd worden, mogen we ook beseffen dat we dat misschien wel te weinig doen. Bovendien kan zowel jij als degene die je lief hebt hier steun aan hebben.
  • Vraag om hulp als je hulp nodig hebt. Soms kan een tragedie je zo raken, dat je zo overweldigd wordt door verdriet, pijn of een andere emotie. Blijf dan niet alleen maar bel een vriend, familie of professionele hulp.
  • Heb je kinderen, ben er dan alert op wat ze zien en horen.  Praat met de kinderen over hun gevoelens en gedachten. Zie ook Wat begrijpt je kind van de dood?

De waarheid is dat we niet kunnen veranderen wat er vandaag is gebeurd. Niet door een goede daad, niet door een positieve gedachten, niet door deze blog. We kunnen niet terug in de tijd en de tragedie voorkomen.  We kunnen nog steeds niet degenen die geweld plegen tegen houden.

Ik heb zeker niet suggereren dat we kunnen of moeten doen alsof er niets is gebeurd. Wat we wel kunnen doen is een keuze maken over de manier waarop we met deze tragedie omgaan.  We kunnen ons omringen met positieve gedachten, met mensen waarvan we houden in plaats van met de repetitieve en gruwelijke beelden en nieuwsberichten  We kunnen de keuze maken om onze kinderen  te helpen begrijpen wat er is gebeurd op een manier die geschikt is voor hun leeftijd. We kunnen besluiten om veel, heel veel kleine positieve dingen te doen in de hoop  een tegenwicht te vinden  voor de weinige grote en verschrikkelijke dingen die er gebeuren in deze wereld. We kunnen besluiten om onze tijd en energie te richten op  het creëren van een klein beetje genezing in een tijd van grote verdriet.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s