Heeft jouw laatste jas ook zakken?

hemelpoortVelen kennen dit gezegde wel, de laatste jas heeft geen zakken.Het gezegde wil zeggen dat je niets mee kunt nemen als je dood gaat. Maar is dat wel zo? En  degene die mij een beetje kent, weet dat ik het nu niet over materiële zaken ga hebben. Want inderdaad je kunt je auto, je huis of welk tastbaar item ook, niet meenemen als je dood gaat. Het leven is echter meer, toch?

Elke gedachte die je ooit hebt gehad, elke actie die je ooit hebt ondernomen, elke daad die je ooit  hebt verricht, elke emotie die je ooit hebt gehad, van blijdschap tot verdriet, van schuld en schaamte tot boosheid, hebben jou gevormd tot wie je nu bent, zijn onderdeel geworden van jouw ziel.

En deze, door het leven gevormde mens met zijn eeuwige ziel, is wat andere mensen zien als ze jou zien. Deze totaliteit, die voelbaar is als jouw energie, is wat je meeneemt in je dagelijkse leven. Dat is wat mensen ervaren als jij ergens binnenkomt en dat is ook wat je meeneemt naar de andere kant van de sluier als je doodgaat.

schoonheidAls je bijvoorbeeld op dit moment gelukkig bent of je hart gevuld is met liefde, wat voor energie draag je dan bij je? Stel je even voor, wat het gelukzalige of liefdevolle gevoel doet met je lichaam? En met je ziel?  Stel dat je vandaag overlijdt? Hoe zou dat voor de ziel voelen dat hij op dit moment over moet gaan?  En als je mensen op dit moment ontmoet, zal je dan hetzelfde tegen de ander zeggen dan wanneer jij minder gelukkig bent? En dan bedoel ik met ontmoeten,  hoe jij de ander in zijn totaal zijn tegemoet treedt. En natuurlijk ga je nu zeggen dat je niet altijd gelukkig of liefdevol kunt zijn. Nee, soms is het leven zo hard dat het geluksgevoel weg is. Maar het gevoel van liefde en dankbaarheid kun je zelfs dan misschien wel vasthouden.  Of misschien lukt het je toch om de schoonheid van de natuur te zien. Het gaat om een gevoel wat je hart verwarmt, waardoor je energie warm en toegankelijk is.

Je ziel verandert constant, want elke moment komt er een gedachte, een daad, actie of gevoel bij. Je  ziel, die tezamen met je lichaam, zich laat voelen door het energieveld dat je om je heen hebt. Een ziel die opbouwt, die ervaringen opdoet,  die nagenoeg alles wat hij in dit leven opdoet, meeneemt als hij terug gaat naar de andere kant van de sluier.

Je neemt dus wel degelijk iets mee als je doodgaat. De laatste jas heeft wel zakken, hele grote zakken zelfs. Alleen ze zijn niet gevuld met dingen die we met onze vijf zintuigen kunnen ervaren, maar met alles wat ons leven hier op aarde heeft gegeven aan onze ziel.

Wat wil jij in je zakken hebben als je doodgaat  Wat jij meeneemt wordt toegevoegd aan het grote geheel waar jij een nu al onderdeel van bent. Een enorme verantwoordelijkheid, zo voel ik het zelf. Wat neem jij mee? Wat heb je al in je zakken? En wat wil je er nu uitgooien?  Zolang je nog hier bent heb je elk moment nog een keuze wat jij in je zakken van je laatste jas doet.

Ik doe mijn best in ieder geval om te leven vanuit mijn hart, hopend dat mijn zakken zich vullen met liefde en harmonie voor al wat is.

minck liefde

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s