Allerzielen, de dag van het licht

allerzielenOp 2 november herdenken we onze overledenen. Wat voorheen een voornamelijk Rooms Katholiek ritueel was en nog steeds is, is steeds meer een modern ritueel. Veel mensen staan op deze dag stil bij de overledenen die ze kennen, bij  de zielen die zijn overgegaan naar de andere kant van de sluier.

Met name degenen die het afgelopen jaar zijn gestorven worden op deze dag extra geëerd. Volgens mij niet alleen hier, maar ook waar de zielen nu zijn.  Terwijl we hier op aarde een extra scheut van verdriet voelen, vieren ze aan de andere kant van de sluier extra feest voor al degenen, die dit jaar terug zijn gekeerd, na soms een lange periode, soms na  slechts een korte periode.

Allerzielen wordt ook wel de dag van de dood genoemd, maar eigenlijk is het de dag van het licht. Doordat we aan onze overledenen denken, halen we de overledenen naar ons toe. En als we de overledenen naar ons toe halen, de overledenen die nu aanwezig zijn in een energie van liefde en harmonie, halen we deze liefde en harmonie naar ons toe. Een energie die we ervaren als licht. En door het vele licht dat er naar de aarde komt, kunnen ook de zielen van de overledenen van afgelopen jaar, die zijn blijven steken in hun reis naar de andere kant van de sluier, meegenomen worden als de zielen zich weer terugtrekken, omdat ook wij de dag erna weer door gaan met het dagelijkse leven.

En zo kijk ik tegen Allerzielen aan, als een feest voor de zielen die zijn overgegaan, als een feest van licht, waardoor liefde en harmonie naar onze aarde kohemelmt. Misschien is het licht zelfs genoeg om even mensen die ruzie maken, boos zijn op iemand, of zelfs oorlog maken te laten ervaren hoe mooi het licht is dat deze overledenen hier brengen. Het denken aan een overledene, zeker als de eerste pijn van het verdriet en gemis wat is weggeëbd,  legt ook een bepaalde zachtheid over iemand heen . En dan hebben we dus een dubbele liefdevolle energie. Zowel van de zielen die deze dag ons komen bezoeken als van onszelf. Een dag van licht dus.

Ik weet dat er veel mensen verdrietig zijn, juist deze dag, 2 november, de dag van Allerzielen, de dag van de dood, de dag dat ze hun overleden dierbare zo erg missen. Ik hoop dat deze mensen voor en met elkaar een dag creëren van samenzijn met al degenen die de overledene gekend hebben, om samen de pijn van het gemis te ervaren, om samen herinneringen aan de overledene op te halen, om samen iets te doen waardoor de pijn van het gemis en het verdriet gedeeld kan worden.

Voor de mensen die het verlies reeds geïntegreerd hebben in hun leven, wil ik vragen, Allerzielen te vieren als een dag van liefde en licht. Het liefdevolle licht dat onze overledenen vandaag naar de aarde brengen doordat we aan  hun denken, is een volgende stap naar een vredige, liefdevolle samenleving.

Hoe een ieder Allerzielen ook ervaart, ik wens een ieder veel licht en liefde toe op deze dag, om de zielen van onze overledenen te verwelkomen en ze weer te laten gaan in een liefdevol licht.

2 gedachtes over “Allerzielen, de dag van het licht

  1. hetgoedezaad 2 november 2014 / 5:49 pm

    Goedemiddag heb je reeds gehoord over God die een geweldige plan heeft met je leven. Hoe denk je zelf over de dood en wat daarna gebeurd. Jezus aan het kruis is gekomen en heeft het Goddelijke licht gebracht en wil het laten schijnen in je hart. Ik geloof niet in allerzielen. Laat de doden rusten met begrip voor jou hoor. Een goeie zondag. Jezus heeft je lief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s