Daar zijn

herstbladKevin zijn vriend is ziek, ongeneeslijk ziek. Twee jaar geleden kreeg zijn vriend de diagnose melanoom. Thans zijn er uitzaaiingen, en komt de dood steeds dichterbij. De vriendschap van Kevin en zijn vriend bestaat al sinds de basisschool,  doch de afgelopen twee jaar heeft de vriendschap van Kevin en zijn vriend zich nog verder verdiept. Ze hebben niet  meer alleen de leuke dingen gedeeld, ze hebben veel gesproken over het ziek zijn, over de behandeling die niet aansloeg, over de voortgang van de ziekte, de onvermijdelijke dood die er aankwam. Ze  hebben gesproken over doodgaan, wat er na de dood zou zijn, de toekomst. Hoe zijn vrouw en zijn ouders met zijn dood om zouden gaan en of Kevin contact met hen zou houden. En de laatste weken gaat Kevin bijna dagelijks even langs.

Zijn vriend is thans zo ziek, dat hij soms niet reageert als Kevin langs komt. Maar  Kevin voelt dat zijn vriend weet dat hij naast zijn bed zit. Kevin heeft de vrouw van zijn vriend gevraagd of hij bij de laatste uren van zijn vriend mocht zijn. Ook aan de ouders van zijn vriend, die hem reeds al kind zijnde kenden, heeft hij het verzoek gedaan, doch er is geen antwoord gekomen.

Kevin weet niet wat hij moet doen. Van te voren heeft hij er met zijn vriend over gesproken en deze vond dat Kevin aan zijn sterfbed hoorde. Maar zijn vriend is nu niet meer in staat om aan te geven wat hij wil. Kevin zit in tweestrijd. Het feit dat hij geen antwoord krijgt van de vrouw en ouders van zijn vriend, zegt voor hem zoveel als dat ze hem er eigenlijk niet bij willen. Dat  ze hem er niet bij willen bij het intieme moment van de dood. Maar Kevin wil zo graag wel bij dit intieme moment zijn, het moment waarover hij en zijn vriend zo veel hebben gesproken.

Ik-zeg-tegen-mensen-dieMijn advies is dat hij moet doen wat goed voor hem voelt. Ik zeg niet dat hij zich moet opdringen aan de familie, maar ook niet dat hij hen aankijkt om een antwoord voor iets wat hij niet weet.  De vrouw en ouders van de vriend zijn verdrietig omdat ze afscheid moeten nemen van een dierbare. En zoals de meeste van ons, zijn we nooit voorbereid om een dergelijk afscheid te nemen. Hoe kunnen ze antwoord geven op zijn vraag of hij erbij mag zijn? De enige die kan antwoorden op de vraag of hij aan het sterfbed van zijn vriend wil zijn, is Kevin zelf.

De belangrijkste vraag is echter niet of je aan het sterfbed staat. De stervende kan dood gaan op het moment dat jij er net even niet bent. Het kan zijn dat de stervende liever alleen is als hij doodgaat.  Kun je daar mee omgaan? De belangrijkste vraag is: Heb je alles gezegd  en gedaan wat gezegd en gedaan had moeten worden?

Soms is het de bedoeling dat we erbij zijn, soms is het de bedoeling dat we er niet bij zijn. Die keuze is aan degene die overgaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s