Ik heb je nodig!

roepenEn dan is je moeder overleden. Gelukkig heb je je vader nog. Er zal wel veel veranderen in jullie gezin. Je bent de jongste en was je moeders oogappeltje. Hoewel je al 14 was, hoefde je thuis niet veel te doen. Alleen de laatste maanden, toen je mama steeds zieker werd, had je uit jezelf wat taken op je genomen. En nu moeten jullie verder zonder mama.  Verder leven zonder de spil in het gezin, want je mama zorgde voor veel dingen. Je vader was vaak weg voor zijn werk. Dus je bent wel benieuwd hoe het nu gaat. Zou papa wat meer thuis blijven nu, of zou hij nog steeds op zakenreis gaan? Mama werkte ook wel, maar was ’s avonds altijd thuis. Je vindt het wel een beetje eng als je alleen thuis bent  ’s avonds, als je zus ook weg is. Mama wist dat, maar je weet niet of papa het ook weet.

Gelukkig zijn jullie een hecht gezin, dus je hebt er alle vertrouwen in dat jullie het samen wel redden.

En dan weet je niet wat er gebeurt. Papa gaat gelijk naar de begrafenis al aan het werk. Nog voordat jullie thuis zijn, heeft hij zijn werk al aan de telefoon, dat hij er de volgende dag weer gewoon is.

Verbaasd hoor je het gesprek aan. Tegelijkertijd voel je je  hart samentrekken. Gaat papa gelijk weer werken? De kans dat papa dan volgende week weer naar het buitenland gaat, is dan levensgroot aanwezig. Dat zal hij toch niet doen? Jawel, dat doet hij  wel. En zo zit je anderhalve week na het overlijden van je moeder alleen thuis. Je vader in het buitenland, je zus sporten en je grote broer ook weer terug naar de universiteit. Je hart knijpt samen. Je mist mama intens en er is  niemand om over mama te praten. Je hebt het idee dat je gek wordt, dit is gewoon niet te verdragen in je eentje.  De tranen komen op, maar dat wil je in geen geval. Stel dat je niet meer stopt met huilen, zo’n pijn doet het. Nee, het is beter om het gevoel van pijn weg te duwen. Je besluit naar je vriendin te gaan. Daar is het leuk en word je niet geconfronteerd met het feit dat mama er niet meer is, want mama was nooit bij je vriendin.  Papa zal er binnenkort weer zijn. Maar als papa terug komt van het buitenland, gaat hij de dag erop golven, en belt dat hij op de golfbaan blijft eten. Haar zus haalt wel even een pizza die ze samen op kunnen eten.

En zo heb je niet alleen je moeder, maar ook je vader verloren. Je vader verwerkt het verlies van je moeder door zich in het werk en hobby’s te storten.  Een 14-jarige,  niet wetend hoe te verdrietige tienerrouwen , achterlatend. Haar vader laat geen enkele emotie zien en stort zich op zijn werk en hobby’s.  Hij noemt de naam van haar moeder niet meer. Vermoedelijk is het te pijnlijk om over zijn vrouw te praten. Een broer die het studentenleven weer heeft opgepakt en thuis ook geen echt thuis meer vindt, dus steeds minder aanwezig is. Je zus, die wel pogingen doet om over jou te moederen, maar dat is ook niet wat je wilt.

Voor je gevoel heb je niet alleen je moeder, maar heb je alles verloren.

Utopie? Nee, helaas gebeurt het vaker als men denkt.  Ieder rouwt op een eigen wijze. Dus ook de overlevende ouder heeft zijn eigen wijze van rouwen. Soms is echter de overlevende ouder daardoor emotioneel niet meer beschikbaar voor de kinderen.  En zeker voor de pre- en jongere adolescenten, die met hun pijn en verdriet  nog niet bij leeftijdsgenoten terecht kunnen, is dit een enorm secundair verlies. Een jonger kind heeft nog fysieke verzorging nodig en krijgt op deze manier nog wat aandacht. Een pre- of jongere adolescent, de tiener,  kan zelf vaak in de fysieke verzorging voorzien, maar voor de emotionele behoeften zijn ze afhankelijk van een volwassene, hun overblijvende ouder.

Wat kun je doen als je een dergelijke situatie herkent in je omgeving. Kun je de overlevende ouder aanspreken op zijn gedrag? Natuurlijk kun je dat proberen, kun je proberen de overlevende ouder te overtuigen professionele hulp te zoeken, waardoor hij op een andere manier kan omgaan met zijn gevoelens van rouw. Maar wat als dat niet lukt?  Het is erg moeilijk om de tiener rechtstreeks te bereiken, omdat de tiener loyaal is aan de overblijvende ouder. Vaak weet het kind niet dat haar of zijn eigen rouw stolt, omdat er in het gezin geen ruimte is voor haar of zijn rouw.

angels travelMaar jij kunt er wel zijn voor het kind.  Je kunt nooit het gevoel van verlies wegnemen, het gevoel dat de tiener beide ouders heeft verloren,  maar je kunt de tiener wel laten voelen, zien, dat jij er bent voor hem of haar. Zorg dat het kind aandacht krijgt, emotionele steun, nodig het kind uit om samen wat te ondernemen. Laat jij jouw rouw wel aan het kind zien, ook al heb je een andere relatie met haar overleden ouder. Haal herinneringen op samen. Zie het kind op moeilijke momenten zoals de  geboorte- en sterfdag van de overleden ouder, moeder- of vaderdag. Vraag de tiener wat het wil doen, betrek er de overige gezinsleden bij, maar laat een dergelijk kind niet alleen.  Een dergelijk kind is erg gevoelig voor depressie, alcohol- en  drugmisbruik, zelfs zelfdoding. Ben dus alert op signalen die hierop duiden.

Het vergt investering, het kind zal niet zomaar openen, want het heeft zich reeds afgesloten. Roep desnoods professionele hulp in, de hulp van school, maar laat het kind niet alleen. Het gevoel haar ouders op hetzelfde moment te hebben verloren, zal blijven, daar kun jij niets aan veranderen, maar je kunt wel het pijn van deze verliezen laten stromen, waardoor deze verliezen geïntegreerd kunnen worden in haar of zijn leven, waardoor ze verder kunnen met het leven, want de adolescentie heet nog veel ontwikkelingstaken voor hen in petto.

Laat weten dat je er voor ze bent.

Een ouder verliezen is verdrietig en hard op elke leeftijd, zelfs later in het leven, maar het is dubbel zo hard en verdrietig als je net aan het uitvinden bent hoe het is om een man of een vrouw te zijn.

Als je een ouder het verloren, dan leef ik met je mee en heb je mijn sympathie. En hoe je je nu ook voelt, angstig, schuldig, eenzaam, wanhopig, verpletterd, ik verzeker je dat je een toekomst hebt, en die begint vandaag.    Ik ben er ook voor jou, Nina José van Leven en Loslaten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s