Totdat je zegt, het is nu genoeg

2014-09-29 14.20.56Aanstaande zaterdag is het dierendag. Daarom in deze blog aandacht voor onze huisdieren en dan met name voor huisdieren die oud of ziek zijn.

In Amerika zijn er inmiddels hospices voor huisdieren. Met onze nuchtere Nederlandse visie, denken we misschien: “Jeetje, dat is ook een beetje over de top.” Dat was ook mijn reactie, echt Amerikaans, dacht ik nog net, voordat de gedachtestroom met mij aan de haal ging en ik hier in huis al diverse mandjes en manden zag staan, infusen die langzaam indruppelden en de rest erom heen. Deze gedachtestroom kwam ook op gang, omdat alle zieke en oude dieren, net als zieke en oude mensen nog wel leven, en ook genieten van het leven. Vaak wordt besloten om een huisdier te laten inslapen door het kostenplaatje, of doordat een ouder iemand bijvoorbeeld niet de 24/7 zorg van een ziek of oud huisdier meer aan kan, Een hospice voor huisdieren zou dan ook een mooie aanvulling in onze maatschappij zijn om, net als bij zieke mensen, deze dieren de laatste levensfase in een huiselijke omgeving te laten doorbrengen, waar de baasjes in de gelegenheid worden gesteld, zoveel mogelijk van de zorg nog op zich te nemen.

Maar zover is het in Nederland nog niet, of misschien toch wel en ben ik niet op de hoogte. Dus reageer als je wel van het bestaan van zo’n hospice afweet.

Wat kun je zelf doen om het leven van een ziek of oud huisdier zo aangenaam mogelijk te maken?

Het meest belangrijke wat je kunt doen voor je zieke of oude huisdier is de pijn en stress in zijn of  haar leven zo klein mogelijk te maken. En als is een dier oud, het kan ook medische klachten hebben. Niet alle klachten zijn ouderdomsklachten, dus als je twijfelt, laat dan een dierenarts naar je huisdier kijken en eventueel medische klachten, die voor ongemak zorgen, behandelen, desnoods alleen pijnbestrijding. Pijn geeft bij een huisdier veel onrust en stress.

Omring het huisdier met liefdevolle zorg.  Voor oudere en zieke huisdieren die beperkt mobiel zijn is een zachte mand of een warme zachte deken het beste, om te voorkomen dat ze pijnlijke plekken op hun huid krijgen die open gaan en infecteren. Een warme, zachte slaapplek dus, want je oude of zieke huisdier zal de meeste tijd oLoutjep deze plek doorbrengen. En wordt het huisdier incontinent, laat hem of haar gewoon zijn of haar plaatsje houden. Leg een luier onder hem of haar , of wikkel het achterste van een huisdier in een handdoek.

Een ouder of ziek huisdier heeft ook minder behoefte aan eten, kan soms ook minder goed eten. Je doet  het huisdier een enorm plezier door de voeding aan te passen door te geven wat hij of zijn nog wil en kan eten.

Vraag aan je huisdier dat hij of zij je laat weten wanneer  het genoeg is. En luister goed naar je huisdier. Ondanks je goede zorgen, ondanks pijnmedicatie, zal hij of zij, je op een bepaald moment vertellen dat het genoeg is.   Je weet, voelt dat je huisdier het genoeg vindt. Zomaar ineens zal het besef bij jou er zijn. Het is jouw huisdier die jou dit vertelt, middels de band die jullie verbindt.

Dat is het moment dat je je dierenarts kun vragen om het huisdier te helpen inslapen, zodat hij niet verder hoeft te lijden. Soms weet je het, maar heb je nog een paar dagen nodig om die beslissing te nemen, hopend dat je huisdier een natuurlijke dood sterft. Regelmatig is dat ook zo, maar als je huisdier heeft aangegeven dat het genoeg is, mag je deze tijd niet onnodig rekken.

Een liedje van Kinderen voor Kinderen omschrijft mooi het gevoel.  https://www.youtube.com/watch?v=rkyfLyPk9R4

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s