Het is oké!

zwarte zwanenRecentelijk heb ik een lezing bijgewoond over “De omarming van je compassievolle hart” van Juno Burger. En toen dacht ik terug aan de opleiding tot Cranio Sacraal Therapeut. Ik leerde hoe belangrijk het compassievolle hart in dit werk is. Wat heeft Cranio Sacraal Massage met het begeleiden van stervenden en rouwenden te maken, zul je je misschien afvragen. Nou eigenlijk niets. Het is toevallig zo gelopen in mijn leven. Cranio Sacraal Masage kan echter heel veel doen voor de stervende en rouwende.

Het belangrijkste namelijk voor stervenden en rouwenden is dat er gewoon iemand is. Iemand die pijn heeft, iemand die verdrietig is, iemand die angstig is, iemand die stervende is, iemand die een naaste heeft verloren, wil maar één ding en dat is, dat er iemand voor hem is. Dat er iemand volledig is voor hem of haar.   En dat de pijn oké is, dat het verdriet oké is, dat de angst oké is, dat het oké is dat hij of zij gaat. Dat degene die bij je is, laat zijn, wat er is. Ga maar bij jezelf na. Of je nu fysieke pijn of emotionele pijn hebt, je wilt gewoon dat er iemand voor je is, volledig voor je is. Zonder oordeel, zonder adviezen, zonder iets wat kapot is te willen maken, gewoon er is, voor jou.

De basis van Cranio Sacraal Masage is er helemaal zijn voor degene die onder je handen ligt.  Er helemaal zijn voor degene die onder je handen ligt, vol compassie van wat er ook is. Vandaar dat Cranio Sacraal Massage ook past in de begeleiding van stervenden en rouwenden.

compassion-healsNiets willen adviseren, niets willen genezen, maar enkel er volledig zijn vol liefde en compassie, is het grootste cadeau wat je iemand kunt geven. Door er liefdevol te zijn, laat je weten dat ze mogen gaan, dat ze bang mogen zijn, dat ze boos mogen zijn of welke gevoelens ze ook hebben.

Door de aanraking voelen ze dat je er helemaal bent, helemaal neutraal,  niets doende ben je aanwezig, en voelen ze dat ze niet alleen zijn met hun gevoelens.  En door aanwezig te zijn voelen  ze zich gezien en kunnen ze zich openen, kunnen ze praten over hun gevoelens, over wat hen bezighoudt.

Tijdens de cranio sacraal massage versmelt je, word je één met degene die je aanraakt. Het is dus belangrijk dat je weet hoe jij om gaat met de dood. Want als je schrikt, voelt de stervende of rouwende dit, omdat je er dan niet meer volledig bent. Ze sluiten zich weer af. En voelen zich misschien nog eenzamer als voorheen, omdat ze zich nu in de steek gelaten voelen.

En dit compassievolle versmelten, dit er volledig zijn voor de ander, kan ook zonder cranio sacraal massage. Je hoeft alleen volledig neutraal, zonder oordeel, compassievol te zijn.  Zodat de stervende of rouwende zich gezien voelt in zijn strijd. Dat is begeleiding bij sterven en rouwen.

Een gedachte over “Het is oké!

  1. Jan Verhoeven 28 april 2014 / 5:42 pm

    Als dat volledig neutraal, zonder oordeel en compassievol niet lukt dan mag je er bij mij ook bijzijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s