Rouw op je dak!

4 april 2014 Sigarettenfabriek Philip Morris in Bergen op Zoom sluit uiterlijk 1 oktober haar deuren. Ruim 1200 medewerkers komen op straat te staan. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt.

sigaretsTwee regels in een krant, voor de ruim 1200 medewerkers begint het rouwproces.  In  500 woorden kun je niet vertellen wat er in deze mensen omgaat. In 500 woorden kun je niet vertellen wat deze mensen kan helpen in deze periode van rouw. Voor ieder betekent de sluiting van Philip Morris, de sluiting van de fabriek waar ze jarenlang of enkele maanden werkzaam zijn geweest, iets anders. Elke mens is uniek, ieder rouwt op zijn eigen manier. Maar dat de ruim 1200 medewerkers en hun omgeving op dit moment rouwen staat zonder twijfel.

Onze baan is meer dan enkel een manier om geld te verdienen. Onze baan heeft invloed op hoe we onszelf zien, en hoe anderen ons  zien. Onze  baan geeft ons leven structuur, een doel, een invulling. Daarom is het verlies van onze baan zo ingrijpend.

Behalve het verlies van inkomen, gaat het verlies van een baan gepaard met andere verliezen, die in eerste instantie minder belangrijk lijken misschien, maar soms zelfs nog moeilijke zijn om mee om te gaan. En dan heb ik het over het verlies van onze professionele identiteit, het verlies van ons zelfbewustzijn en zelfvertrouwen, het verlies van de dagelijkse routine, het verlies van een zinvolle activiteit, het bijdragen aan de economie, het verlies van het werk gerelateerde sociale netwerk en niet te vergeten het verlies van ons gevoel van veiligheid.

EXE_005Aan deze andere verliezen denken we vaak nog niet bij het horen van het nieuws. We zijn lamgeslagen, niet gelovend dat het echt waar is, en toch wetend dat het wel waar is. Hopend op een helpende hand van de bond of het Rijk, want het bedrijf is nog niet gesloten. En dan als het eerste gevoel van lamgeslagen zijn wegebt, komen we in de rollercoaster van de rouw. De tegengestelde emoties die als een rollercoaster door ons lichaam gaan.  Boosheid op het bedrijf, een winstgevende vestiging die wordt gesloten, omdat elders de productie goedkoper kan. Of boosheid op het Rijk: Heeft het Rijk niet, door de accijnsverhogingen en de campagnes tegen roken,  de sluiting bevorderd? Angst en onzekerheid: Waar vinden ze ander werk?  Kunnen ze wel rondkomen met een uitkering? Kunnen ze de reis nog maken die ze reeds geboekt  hebben? Sommigen zijn reeds ouder en hadden verwacht tot hun pensioen bij deze goede werkgever te kunnen blijven. Ze werken er met plezier en dat jaartje extra tot hun pension werken vonden ze niet erg. Maar is het wel zo’n goede werkgever die ze hebben? En zo vragen de eerste emoties om aandacht. De secundaire verliezen zoals eerder genoemd worden meestal pas in een wat later stadium zichtbaar.

Zoals in een eerder blog reeds ter sprake is gekomen is het belangrijk om tijd te nemen om te rouwen. Want als we niet rouwen om het verlies van deze werkgever, zullen we ons nooit meer 100% in kunnen zetten voor een andere werkgever. Want als we niet rouwen en de pijn van het verlies van de baan niet toelaten in ons hart, en alleen maar verstandelijk bedenken dat we door moeten met ons leven, zal ons verdere arbeidsleven zwaar zijn. We durven dan nauwelijks met ons hart een verbintenis met nieuwe werkgever aan te gaan.

De sluiting wordt verwacht per 1 oktober 2014. De mensen hebben nog een paar maanden voordat de fabriek voorgoed de deuren sluit.  Er zijn misschien werknemers die voor de dag van de definitieve sluiting een betere baan hebben gevonden dan ze nu hebben. Dat zal zeker van invloed zijn op de pijn van het verlies van de huidige baan. Toch ook voor deze  werknemers zal er een periode van rouw zijn om te integreren in hun bestaan hoe het afscheid van deze werkgever heeft plaatsgevonden.  De andere werknemers kunnen zich voorbereiden op de sluiting, doch het echte rouwen begint pas als de deuren voorgoed zijn gesloten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s