Ook jij mag rouwen!

Traan volwMijn boodschap van vandaag is kort en simpel gezegd, maar vaak zo moeilijk te doen.

De boodschap is jezelf toe te staan  tijd te nemen om te rouwen als een geliefde naaste is overleden of op een andere manier is weggegaan. Of dit nu je partner, je kind, je broer of zus, een ander familielid, een vriend, een collega of huisdier is.

Rouwen om het verlies van de geliefde naaste.  Rouwen omdat deze persoon of het huisdier niet meer  fysiek in je leven aanwezig is. Rouwen om het verlies van je werk, rouwen om het einde van een relatie. Rouwen om de dingen die niet gezegd zijn en die je nog wel had willen zeggen. Rouwen om toekomstige herinneringen samen die je niet meer zult hebben. Rouwen om wat is geweest en nooit meer zal zijn.

Sta jezelf toe om  de rouwen, de pijn van het verlies te voelen.

Als de geliefde naaste overleden is, is het misschien nodig dat je rouwt om het feit dat je de overledene tijdens het leven niet kon vergeven. Of is het nodig dat je rouwt dat je de overledene nooit zult horen zeggen dat het hem of haar spijt wat hij of zij  jou heeft aangedaan, hoe hij of zij  jou heeft behandeld. Misschien is het nodig dat je rouwt hoe zijn of haar acties jou en je leven hebben beïnvloed, terwijl hij of zij dat nooit beseft heeft en nu ook niet meer zal beseffen.

En rouwen kost tijd en heel veel werk. Telkens weer vertellen wat er is gebeurd, telkens weer die tranen en het intense verdriet voelen, en ook grief journeytelkens voelen dat er mensen voor je zijn, die weer naar het verhaal willen luisteren, die weer bij je zijn en je niet alleen laten met je verdriet. Want hoe meer je mag vertellen over je verdriet, over je pijn, over je herinneringen en over de toekomst die anders en beangstigend is, hoe minder kans de pijn heeft om zich vast te zetten en je te verbitteren. We mogen nimmer vergeten hoe belangrijk de sociale omgeving is voor een rouwende. Rouwen is heel hard werken, maar alleen rouwen is nagenoeg niet te doen.

En dan na een tijdje als je je verdriet en pijn volledig hebt omarmt, als je gerouwd hebt om wat er te rouwen was en is, als je al je gevoelens hebt toegestaan die opkwamen en misschien nog steeds opkomen, neem dan de tijd om op te schrijven alles wat je tegen de degene die je verloren hebt wilt zeggen.

Neem de tijd om je gedachten op te schrijven.  Neem de tijd je gevoelens op te schrijven. Of stel je voor dat je met de overledene in gesprek gaat. Schrijf alles op wat je aan de overledene kwijt wilt.

En schrijf ook op wat de overledene antwoordt, wat hij of zij tegen je zegt. Schrijf gewoon door, laat je hand niet stoppen. En weet dat door jouw intentie de energie van de overledene bij je is, altijd en overal. Maar zover kun je alleen komen als je jezelf toestaat om te rouwen,  als je jezelf toestaat om de pijn van het verlies te voelen met je hart.

Energie gaat niet dood, energie verandert alleen van vorm.

Een gedachte over “Ook jij mag rouwen!

  1. Ineke 30 juni 2015 / 12:50 am

    Mooie, troostvolle woorden: maar ik kan geen andere manier vinden om contact met uw organisatie op te nemen dan dit (en heb daar zeker een half uur naar gezocht…) Niets te verliezen, vul ik dan maar mijn mailadres in…en wacht ik af/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s