De tijd staat even stil!

de tijdEen overlijden komt altijd onverwacht. Ook wanneer men weet dat een geliefd persoon erg ziek of oud is, en men zelf zegt de dood van een geliefd persoon binnen korte tijd te verwachten. Zelfs als men al weken, dagen heeft zitten waken, dan nog komt de dood onverwacht. Men kan zich dus niet voorbereiden op de dood van een geliefd persoon. Zo voelt het althans. Op het moment van overlijden van een dierbare staat alles stil, letterlijk alles stil. De tijd staat even stil. Er is een gevoel van enorme ruimte, van niet weten, niet voelen, van alleen maar er zijn. Jij, andere naasten en de overledene.  Samen in een moment van realiseren dat de volgende ademhaling niet meer komt. Dit moment kan seconden, minuten, tot soms wel een uur gevoeld worden. Het moment wordt meestal onderbroken, doordat iemand iets zegt, of een vreemde, zoals een verpleegkundige binnenkomt.

Dit moment van eeuwigheid, van eindeloosheid, van tijdloosheid is het opengaan van de sluier omdat de overledene overgaat.

Na het overlijden moet de ziel  verschillende dimensies passeren.  Hij verlaat de menselijke vorm  en de ziel gaat over naar de troostende handhemel, het universum, de andere kant van de sluier of hoe je het ook wilt noemen. Dit proces zet zich voor het overlijden al in. In de laatste weken, dagen van het aardse leven van de stervende zie je dat de wereld van de stervende  kleiner en kleiner wordt. De stervende bereidt zich voor op het vertrek. De stervende verliest zijn interesse in activiteiten waar hij of zij voorheen van hield. Het lievelingsprogramma op de televisie, wat hij tot dusver nooit wou missen, wilt hij niet meer zien. En las hij eerst nog de krant, nu hoeft voorlezen wat er in de wereld gebeurt zelfs niet meer. De stervende verliest interesse in zijn vrienden. Hij wil enkel zijn geliefde naasten om hem heen. Hij verliest zelfs interesse in de gevoelens van degenen die hem verzorgen. En zo trekt de stervende zijn aardse leven steeds verder in, om het loslaten gemakkelijker te maken. Totdat de wereld voor de stervende in de uren, minuten, voor het sterven enkel bestaat uit de tijd tot de volgende ademhaling. De stervende haalt als het ware zijn energie naar binnen, waardoor hij ook onbereikbaarder wordt voor de omgeving. De stervende kan niet meer spreken, reageert hij niet meer als er wat tegen hem gezegd wordt. Soms raakt de stervende in een coma. Ga ervan uit dat de stervende nog wel hoort wat je zegt. Het gehoor is het zintuig dat blijft tot het einde. Je kunt dus nog alles zeggen tegen de stervende, wat jij vindt dat gezegd moet worden.

when-time-stood-stillEn dat komt het moment van de laatste ademhaling. En terwijl de naasten wachten op de volgende ademhaling die niet meer komen gaat,  expandeert de energie van de stervende zich en kan de stervende overal zijn. Dit is vaak de eerste keer dat de overledene zijn geliefde naasten bezoekt. Doordat de energie expandeert kan  de overledene overal zijn. Ook als die geliefde naaste aan de andere kant van het land, zelfs aardbol is. Dit noemt men de gronding van de ziel.  Gronding van de ziel is het contact maken van de ziel met degenen van wie de ziel houdt,  waar de ziel bezorgd om is.   Je hebt vast ook weleens horen vertellen, dat iemand wist dat bijvoorbeeld zijn vader was overleden. Dit komt omdat de ziel van de overledene hem dan heeft bezocht. Hoewel niet zichtbaar voor de overlevende, wel voelbaar. Men voelt dat er iets met de overledene is gebeurd.

Op het moment dat de stervende zijn energie expandeert en overgaat,  is er even geen sluier, ervaren we even de tijdloosheid, de eindeloosheid en de eeuwigheid van de andere wereld. En staat onze tijd dus daadwerkelijk even stil.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s