Je kind kan niet wachten met opgroeien deel 2

you only live onceHet is erg ingrijpend als er bij één van de ouders kanker wordt geconstateerd.  Hoewel slechts één gezinslid kanker  heeft, wordt het hele gezin met kanker geconfronteerd. Niet alleen voor degene die kanker heeft, maar ook bij de partner en de kinderen, is kanker in hun leven gekomen.  De kanker wordt een deel van het leven van allemaal. Zelfs als je het niet aan de kinderen verteld, weten de kinderen dat er iets aan de hand is, en blijft kanker dus een onderdeel van hun bestaan. Dit is het tweede deel van Je kind kan niet wachten met opgroeien. In  een eerdere blog heb ik het gehad over de basisbehoeften van een kind. Deze keer over aspecten uit het alledaagse leven met kanker.

Het kind heeft niet altijd tijd om met jouw kanker bezig te zijn.  Het heeft namelijk zijn eigen ontwikkelingstaken. Het is voor een kind belangrijk als daar aandacht voor is. Ondanks dat hij het erg vindt dat zijn ouder ziek is, is hij verdrietig als het dagje naar de Efteling bijvoorbeeld niet door kan gaan, omdat de zieke ouder dan net een chemokuur moet ondergaan. Het kind moet leren omgaan met een dergelijke teleurstelling, die geheel los staat van  het feit dat de ouder kanker heeft. Je kunt niet van het kind verwachten dat het blij is dat een kind dat de ouder een chemokuur moet ondergaan en daardoor misschien beter wordt. Je kunt wel het positieve eruit halen, zodat een kind van de teleurstelling leert. Je vertelt dat de chemokuur de kankercellen uit het lichaam van papa of mama haalt, en hij of zij daardoor weer beter wordt. En als je het uitstelt en nu naar de Efteling gaat, de kankercellen in het lichaam steeds verder gaan. Leren omgaan met teleurstellingen in het leven is slechts één van de ontwikkelingstaken die het kind in zijn leven heeft.

holle bolle gijsOp zo’n moment moet je begrip op kunnen brengen voor de teleurstelling van je kind. Moet je kunnen begrijpen dat je kind op dat moment niet bezig is met jouw komende chemokuur, met jouw kanker, maar enkel met zijn teleurstelling dat het dagje Efteling niet door gaat.  Heb begrip voor zijn teleurstelling, en geef ook de positieve kanten. Zodat het kind leert een negatieve gebeurtenis positief te benaderen. Want zeker in het leven van een “kankergezin” zullen misschien nog meer teleurstellingen voorkomen als in een “normaal” gezin.

En net als elke ander gezin, probeer je door te leven als een normaal gezin.  Hoewel je het kind de waarheid vertelt over je ziekte, is het niet nodig je kind constant te confronteren met je ziekte. Je kind weet dat je ziek bent, het is niet nodig het kind hier constant aan te herinneren. Wat ik bedoel is, dat je bijvoorbeeld een shirt met lange mouwen aan kunt doen als je een venflon (infuusnaald) in je arm hebt met een verbandje (zodat ze niet dagelijks hoeven te prikken), zodat het kind niet elke keer als ze naar je kijkt de venflon ziet zitten. Laat ze het wel zien en leg uit dat ze er voorzichtig mee moeten zijn, en zorg dat ze het niet onverwacht voor de eerste keer zien, en beperk daarna de confrontatie.  Dat kun je ook doen met wonden, blauwe plekken, een katheter. Laat het kind zien wat er is, vertel waardoor het komt, en bedek het dan als mogelijk is.

Natuurlijk kun je niet alles bedekken. Als je je haar verliest, heb je een kaal hoofd. Al ben je nog zo creatief met sjaaltjes, het is toch anders als je normale haardos. Dat is gewoon zo en het kind zal hier aan wennen. Soms kun je het lichter maken door humor te gebruiken. Maar dat moet dan voor jezelf niet te confronterend zijn. Dus als je  humor in wilt zetten om het voor de kinderen luchtiger te maken, probeer het dan eerst uit met je partner, zodat je zelf niet gekwetst wordt.

Wordt vervolgd

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s