Durf jij te antwoorden?

Op een bepaald moment maakt iedereen het mee. Een geliefde naaste gaat sterven. Dit is een stressvolle situatie  en soms is het goed jezelf een aantal vragen te stellen om na te gaan of je er wel bent voor de stervende of dat je onbewust toch afstand houdt.  En misschien hoef je niet te wachten tot een geliefde naaste doodgaat. Sommige mensen vinden het al moeilijk bij een stervende op bezoek te gaan.

fear-of-deathBegin met wat zelfonderzoek.  Stel jezelf  vragen.  In een eerder blog raakte ik het item al aan, dat juist het omgaan met een stervende zoveel vragen oproept.  En dat je door die vragen vanzelf bij je naar binnen gaat , ook al geef je wellicht geen antwoord, jezelf een vraag stellen zet een proces in gang.  Durf jij te antwoorden?

Hoe ga je om met moeilijke situaties van jezelf of van anderen? Hoe reageer je gewoonlijk op stressvolle situaties? Wat zijn hierin je sterke kanten? En wat je zwakke kanten? En hoe als je nu dat vertaalt naar de omgang met iemand die dood gaat?

Ben je bang van de dood? En als dat zo is, weet je ook waarom je bang bent van de dood? Heb je slechte persoonlijke ervaringen gehad? Of zijn jouw angsten ontstaan  door de vaak overgedramatiseerde en gruwelijke overlijdens die  je op de televisie of in een film hebt gezien? Of ben je bang voor het onbekende?

Maar het belangrijkste, wat verwacht je  dat je bereikt door je betrokkenheid met de stervende? Doe je het uit een soort verplichting? Zoek je een bepaalde vervulling?  Of hospicewat is de reden? Wil je voor jezelf zeker weten dat je alles hebt gedaan voor degene die nu dood gaat? Is je doel  verzoening met de stervende? Of is het je bedoeling om al de tijd die er nog is te genieten van de relatie met de stervende? Wil je meegeven hoeveel je van de stervende houdt? Of hoe dankbaar je hem of haar bent? Wil je iets leren dat je helpt bij de confrontatie met je eigen sterfelijkheid? Of wil je nog iets van de stervende? Wil je nog horen hoe belangrijk dat je bent geweest voor hem of haar? Hoeveel er van je gehouden wordt?

En wat voor emoties voel je? Ben je boos omdat een geliefde naaste dood gaat? En kun je de exacte bron van je boosheid aangeven? En wat zou je kunnen doen om de boosheid te verlichten?

En als je nerveus bent als je bij de stervende bent, kijk of je kunt achterhalen waar die angst vandaan komt. Is het omdat je de dood recht in het gezicht kijkt of spelen er andere zaken? Bijvoorbeeld dat je bang bent dat je het verkeerde zegt? Dat je niet weet wat je moet doen, terwijl je wel iets wilt doen voor de stervende? Of voel je je ongemakkelijk omdat je bang bent dat je je verdriet toont waar de stervende bij is? Of zorgen verdriet en depressie ervoor dat je jezelf weghoudt van de stervende? Of blijf je weg om te proberen te vergeten dat je naaste stervende is? Dat je wilt negeren wat er werkelijk aan de hand is? Dat je denk dat door het te negeren het weg gaat?

En zo zijn er nog veel meer vragen die je jezelf kunt stellen als je met de zorg van een stervende wordt geconfronteerd.

Omgaan met een geliefde stervende is hard werken, fysiek en geestelijk. En als je niet oplet raak je emotioneel  en lichamelijk uitgeput en oververmoeid. Overweldigd door datgene wat er op je af komt. Door jezelf vragen te stellen weet je wat er bij jou binnen gebeurt.  En als je weet wat er bij je binnen gebeurd, kun je voor jezelf zorgen.

Stel jezelf vragen, durf te antwoorden. Zorg goed voor jezelf, zodat jij voor de stervende kunt blijven zorgen.

Een gedachte over “Durf jij te antwoorden?

  1. mieke van beek 17 februari 2014 / 4:37 pm

    Het is duidelijk iets om goed over na te denken.voor mij is het heel belangrijk dat een stervende niet alleen hoeft te zijn.
    dit is wat ik toch vaak heb gezien in een verpleegtehuis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s