Is het vandaag?

roosIedereen weet dat hij doodgaat,  en toch gelooft niemand het. Als we zouden geloven dat we ooit dood gaan,  zouden we dingen anders doen, ons leven anders inrichten.

Wat als dit nu de laatste dag van je leven is? In onze maatschappij word je niet aangemoedigd om hierover na te denken, totdat je inderdaad binnen korte tijd doodgaat.  We zijn normaliter bezig met allerlei andere dingen, zoals onze carrière, onze familie, genoeg geld hebben, dan wel rijk zijn, de hypotheek maandelijks kunnen betalen, een nieuwe auto, of de kapotte wasmachine. Tientallen van dit soort zaken  houden ons dagelijks bezig. We hebben niet de gewoonte om stil te staan en terug te kijken op ons leven en ons af te vragen: Is dit alles? Is dit wat ik wil? Mis ik misschien iets?

Vaak is er iets of iemand nodig om je die vragen te laten stellen aan jezelf?. Het is beter die vraag nu te stellen, dan te wachten met die vragen tot  de tijd erg kort is geworden en de dood al erg dichtbij komt. Het zou jammer zijn als je  op dat  moment spijt hebt omdat je je realiseert dat je je aandacht liever op andere zaken had gelegd.

Het is beter om te geloven dat ook jij doodgaat. Het is beter om elk moment voorbereid te zijn dat je dood kunt gaan. Op deze manier ben je ook meer betrokken bij het leven terwijl je leeft.

Maar, hoe kun je ooit voorbereid zijn dat je sterft, vraag je je nu misschien af.

vogel-bij-de-boeddha-s-schouderDoe wat de boeddhisten doen. Heb elke dag een klein vogeltje op je schouder dat vraagt: Is het vandaag de dag? Ben je klaar? Heb je alles gedaan wat je moest doen? Ben je de persoon die je wilt zijn?

Als je weet hoe je leert hoe te sterven weet je hoe je moet leven.

Waarom is het zo moeilijk om over doodgaan te denken? Omdat we allemaal als een soort slaapwandelaar door het leven gaan. We doen wat onze maatschappij van ons verwacht. We kopen het grote huis, de nieuwe auto, we gaan voor de carrière die onze ouders reeds voor onze geboorte voor ons gepland hadden.  We vinden dat we elk jaar meer moeten verdienen, we naast kinderen opvoeden toch minstens een parttime baan moeten  hebben. En naast de kinderen op en neer naar de sportclub brengen, horen we zelf ook drie keer per week op de sportschool te zijn. We ervaren de wereld niet volledig, slechts half, terwijl we bezig zijn met automatisch ons leven te leven. De dood in de ogen kijken verandert veel. Je gaat je focussen op wat werkelijk belangrijk is. Wanneer je je realiseert dat je dood gaat, zie je de dingen heel anders.

Leer hoe je doodgaat, dan leer je hoe te leven.

DSC00539Als je luister naar de vogel op je schouder, en als je kunt accepteren dat je elke moment dood kunt gaan, dan zal je vermoedelijk minder ambitieus zijn. De dingen waar je nu zoveel tijd aan besteed, al het werk dat je doet, lijkt dan niet zo belangrijk. Je zult meer tijd en ruimte maken voor spirituele zaken. We zijn te veel bezig met materiële zaken terwijl ze ons niet echt bevredigen. Liefdevolle relaties, de wereld om ons heen, fijne buren, een blokje om lopen, genieten van de bomen en bloemen, knuffelen met de kinderen en kleinkinderen, dat zijn de dingen die er werkelijk toe doen. Je beseft het als je het niet meer kunt, als je weet dat de vogel op je schouder elke moment kan antwoorden Ja, als je de vraag stelt Is het vandaag?

Ben voorbereid op de dood.   Leef volledig.

Een gedachte over “Is het vandaag?

  1. jmm.verhoeven@gmail.com 2 februari 2014 / 11:03 pm

    Als aanvulling op deze gedachten zou ik willen zeggen: om het evenwicht te bewaren kan het een grote hulp zijn als je de gedachte meedraagt dat er ook een leven voor je geboorte was. Een leven waarin je met een zelfgekozen opdracht besloot op aarde te reïncarneren. Elke dag kan je laatste zijn. Dat is waar. Maar ook kan elke dag je eerste zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s