Ik kom naar je toe

crossing overIn de laatste uren, weken en soms maanden voordat iemand sterft, heeft men soms contact met degenen die reeds eerder zijn overgegaan, met een engel of een andere persoon uit het geloof van de stervende.

Dit werkt geruststellend voor de zieke. Er is iemand die op ze wacht, ze zijn niet alleen als ze overlijden. Dit fenomeen komt zowel voor bij gelovige mensen die geloven in een leven naar de dood, als bij mensen die zeggen dat ze niets geloven, dat het alles ophoudt als het leven hier op aarde ophoudt. Het gaat hier ook niet om wat waarheid is, maar om wat de stervende ervaart.

Het zijn signalen dat het leven hier op aarde zijn einde nadert, een bijna dood gewaarwording. Niet te verwarren met een bijna dood ervaring. Mensen voelen vaak dat het einde nabij is, zelfs als dat voor hen verzwegen wordt.

Deze signalen worden vaak gemist omdat, zeker als het in de laatste uren van het leven is, als de terminaal zieke de nodige pijnstillers krijgt, men het beschouwt als een soort hallucineren van deze medicatie, verwarring omdat de stervende zo ziek is, misschien zelfs koorts heeft, of omdat ze zo weinig heeft gegeten.  Het is jammer als de signalen worden gemist, omdat het de verbondenheid met de stervende kan vergroten.

Dying 1Wat zijn dan die signalen? Dat kan een glazige blik in de verte zijn. Het kan net zijn alsof de zieke door je heen kijkt. Of afwezigheid, dat wil zeggen, dat jij het gevoel hebt dat de terminaal zieke niet hier is maar ergens anders, in een andere dimensie. Je ziet de stervende glimlachen en/of gebaren maken die nergens over gaan (voor jouw gevoel) zoals wijzen, uitreiken naar een voor jou onzichtbare persoon of ding, of zwaaien terwijl er niemand is. Soms kan de stervende zich gedragen alsof er nog iemand in de kamer is, wil de kamer opgeruimd hebben en de lakens rechtgetrokken, zoals ook bij een normaal bezoek.  Soms zijn ze geïrriteerd of onrustig omdat jij niet begrijpt wat de stervende bedoelt, jij niet ziet wat hij of zij ziet.

Soms zijn de signalen duidelijk en praten ze met de persoon die zij zien, maar jij niet.

Wanneer je niet begrijpt wat er gebeurt, kun je dat gewoon vragen: “Kun je me vertellen wat er gebeurt?”, Of “Je lijkt anders vandaag, kun je me vertellen hoe dat komt?” Het zijn vragen om een gesprek met de stervende te beginnen, om hem of haar te laten vertellen over datgene wat hij of zij ervaart.

Stel open vragen, en vul niet in voor de stervende. Het is een proces dat we zelf niet kennen, dus jij kunt niet invullen wat de stervende ziet, voelt, hoort, ervaart.  Als je stervende moeder bijvoorbeeld zegt: “Mijn moeder wacht op me”,  verander je deze opmerking gewoon in een vraag. “Je moeder wacht op je?” En als het antwoord voor jou niet toereikend is mag je altijd de vraag “Kun je me er meer over vertellen?” stellen.

life-after-deathZeg echter niet: “Je moeder is al 20 jaar dood, die kun je niet gezien hebben.”  Dit kan de onrust en agitatie bij de stervende verhogen, terwijl ze zich alleen voelt in haar ervaringen, omdat ze er niets meer over durft te vertellen.  Doe echter ook niet of “moeder” nog leeft, de stervende weet zelf dat het niet zo is en voelt zich ook dan niet serieus genomen.

Als de stervende geen antwoord geeft op jouw open vragen, laat het dan zo. Raak zijn of haar hand even aan, of een aai over de bol. Een aanraking zegt soms meer als honderden woorden.

Een stervende die reeds degenen ziet die hem begroeten, ontvangen bij zijn overgang van leven naar dood is een van de signalen die we kunnen waarnemen bij een stervende. Er zijn nog meer signalen die belangrijk zijn voor een rustige en goede dood van de stervende. Hierover later meer.

Een gedachte over “Ik kom naar je toe

  1. e koevoets 27 januari 2014 / 9:19 pm

    zoiets is waar want ik en mijn dochter zaten aan t waken bij de vriend van mijn moeder en we zagen wat hij deed hij stak zijn hand uit en zijn ogen wijd open terwijl dat niet meer was riep hij mijn moeders naam en naderhand ogen weer dicht en helaas andere dag overleed hij dus mijn moeder stond daar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s