Tieners en Rouw

eenzaam kindDoor de dood van een jonge vrouw met kinderen in de tienerleeftijd, kwam in me op hoe anders tieners rouwen als volwassenen en hoe vaak dat er onbegrip is voor deze tiener.

Een tiener heeft evenveel verdriet en pijn als een volwassene als een geliefd persoon overlijdt. Ze rouwen echter op hun andere manier.  Soms lijken ze er volledig onverschillig onder dat de dierbare is overleden.  Ze lijken koud en ongeïnteresseerd, ze trekken zich terug en doen niet mee met de rituelen die de naasten doen. Soms gaan ze echter ook wat kinderlijker gedrag vertonen, worden plakkerig. Tieners hebben het heel moeilijk als vader, moeder, broer of zus overlijdt. Ook de dood van een grootouder kan ingrijpend zijn voor de tiener, zeker omdat in deze tijd de grootouders vaak weer meer deel uitmaken van het leven van een kind en tiener.

In het leven van een tiener verandert er al ontzettend veel.  Het aanpassen aan zijn veranderde lichaam, de seksuele gevoelens die opkomen, het losmaken van de ouders, de school,  veel ongekende emoties, die ervoor zorgen dat tieners hun emoties vaak niet goed kunnen uitdrukken.    En als bij al de emoties die de tienertijd met zich meebrengt ook nog een dierbare overlijdt, is de chaos van emoties nog groter. Zie daar maar eens woorden aan te geven. Als volwassene lukt het ons soms al niet.

Hou er in ieder geval rekening mee dat tieners:

–        Betrokken willen worden in belangrijke beslissingen. Ook al lijkt de tiener onverschillig, hij is het niet. Zorg dus dat je de tiener betrekt in beslissingen over de uitvaart, de as verstrooiing, de foto die vergroot aan de muur komt e.d.

–        Niet behandeld willen worden als een kind, maar als een volwassene.  Volwassene hebben de neiging om tieners te ontlasten, zeker in deze periode van verdriet. Een tiener wil echter meedenken als een volwassene  en ook benaderd worden als een volwassene.

–        Een zelfde rouwproces  hebben als een volwassene. Ze hebben alleen minder “ervaring” in het omgaan met verlies.  Iemand van 80 heeft in zijn leven al diverse rouwprocessen meegemaakt, voor een tiener is het (hopelijk) het eerste rouwproces, dus zijn alle gevoelens en emoties onbekend.

–      lostwithoutyou  Hebben evenveel pijn en verdriet als een volwassene, maar kunnen het vaak niet uiten, dan wel uiten het op een andere manier. Zoals als eerder gezegd kunnen tieners zich onverschillig gedragen. Grensoverschrijdend gedrag komt ook voor, zoals te hard rijden, alcohol- en drugsmisbruik, dit om de pijn minder te voelen.

–        Hebben dezelfde ruimte en respect nodig als een volwassene. Ook een tiener kan er behoefte aan hebben om zich terug te trekken en even alleen te zijn. Of middels muziek zijn verdriet uiten. Ieder rouwt op een eigen wijze. Dit geldt zeker voor een tiener. Geef hem de ruimte en respect om dit te doen.

–        Willen niet anders zijn dan hun leeftijdsgenoten. In deze levensfase willen tieners op hun leeftijdsgenoten lijken en niet anders zijn.  Het losmakingsproces van de ouders komt tot stand door zich met leeftijdsgenoten te vergelijken en te identificeren. Door het overlijden zijn ze anders, wat voor de tiener heel lastig kan zijn om mee om te gaan. Een extra hobbel naast het overlijden welke de tiener ook moet nemen.

–        Minder sociale steun hebben als volwassenen, ook buiten de eigen omgeving is er vaak meer steun voor volwassenen in de vorm van rouwgroepen dan voor tieners.

–        Al een dagtaak hebben aan het tiener zijn. Daar komt nu het rouwproces nog bij. Tiener zijn is vermoeiend en kost erg veel energie. Rouwen is vermoeiend en kost erg veel energie.  Tezamen is het een enorme taak waar de tiener dagelijks mee geconfronteerd wordt.

–   tiener en rouw     Net als bij kinderen een aan-uit rouwproces hebben. Soms moet het rouwproces even opzij geschoven worden om de taken die het tiener zijn met zich mee brengen te voltooien, waarna het rouwproces weer kan  hervatten. Daardoor duurt het rouwproces bij tieners doorgaans langer als bij een volwassene

–        Net als kinderen, jou niet verdrietiger wil maken als je al bent en daardoor zijn of haar eigen verdriet voor zich houdt.

Tieners rouwen anders, maar hun verdriet en pijn is zeker niet minder dan die van een volwassene.  Veroordeel ze daarom niet op hun gedrag, en kijk wat je kunt doen voor de tiener.

Een gedachte over “Tieners en Rouw

  1. Jojanneke v.d. Bosch (@Jojanneke) 30 december 2013 / 7:55 pm

    Inderdaad. Mijn boek ‘Zo, nu ben je wees’ (nu ook internationaal uitgekomen) gaat volledig over hoe tieners / adolescenten met rouw omgaan. Het boek bevat 24 verhalen uit mijn eigen leven als weeskind. Mijn ouders stierven toen ik 14 was. Ik reken af met taboes. Want daar zijn er nog veel te veel van in de wereld. http://www.zonubenjewees.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s