4 Mythes over rouwen

standbeeld rouw

Over rouwen bestaan een aantal mythes. Dan kan onschuldig lijken, maar als een rouwende de mythes als waarheid ziet, kan dit het helingproces stagneren. Hieronder tref je enkele mythes over rouwen. Er zijn er vast meer, maar de onderstaande hoor je vaak.

Mythe 1: Het rouwproces volgt een bepaalde lijn en is bij iedereen hetzelfde.

Elisabeth Kubler Ross heeft in haar in 1969 gepubliceerde boek “On death and dying” vijf stadia genoemd die een ongeneeslijke zieke patiënt doorloopt. Deze stadia wordt nu ook vaak genoemd in een rouwproces. Echter een rouwproces verloopt niet netjes in stadia (net zo min trouwens als een stervensproces). Ben je op het ene moment boos dat je dierbare is overleden en wil je een rechtszaak aanspannen tegen de doctor, een volgend moment ben je depressief, kruipt je het liefste in je bed en laat de rest van de wereld je helemaal koud.

Op grond van deze mythe gaan mensen analyseren in welk stadium ze zitten en hoe ver ze al zijn in hun rouw, of doen ze het zelf niet, maar kijkt de omgeving met argusogen of de rouwende toch wel goed de stadia doorloopt.

Ieder rouwt echter op een eigen manier. Rouwen is een chaos van gevoelens en emoties. Het is onvoorspelbaar en niet in hokjes te plaatsen.

Mythe 2:  Het is beter om rouw weg te duwen dan erdoor heen te gaan.

In onze haastige maatschappij wordt rouwen vaak gezien als iets wat je zo snel mogelijk moet overwinnen in plaats van dat je het ervaart. Het tonen van verdriet wordt als zwak gezien, je hoort sterk te zijn en door te gaan met je veranderde leven. Het gevolg is dat veel mensen rouwen in stilte, alleen, in eenzaamheid. Hierdoor  zal het verdriet nog sterker gevoeld worden.

maskEen rouwende zet vaak een masker op. Je gedraagt je zoals de omgeving verwacht en toont niet je werkelijke gevoelens van verdriet. Dit kan interne conflicten geven die zich uiten in verwarring en angsten. Doordat je je anders voelt als de omgeving van je verwacht, kun je het gevoel hebben dat je niet oké bent, het gevoel dat je gek wordt.

Je wordt echter niet gek, je bent alleen rouwende. Rouwen is een chaos van gevoelens en emoties. Het is onvoorspelbaar en  niet in hokjes te plaatsen. En om te helen, moet je door deze chaos van gevoelens en emoties heen en deze chaos niet ontkennen en wegduwen .

Mythe 3: Tranen zijn uiting van zwakte

Rouwen gaat met veel pijn en verdriet gepaard. En tranen zijn vaak een uiting van  pijn en verdriet. Door tranen komt er iets van de intense pijn en verdriet naar buiten. De omgeving vindt het vaak lastig als iemand huilt, men weet niet wat men er mee moet, en wil de rouwende troosten. Terwijl het goed is om de tranen te laten stromen, zodat er spanning uit het lichaam verdwijnt. Goedbedoelde gezegden als “Tranen brengen hem niet terug”, of “hij zou niet gewild hebben dat je om hem huilde” zijn goed bedoeld, maar worden eigenlijk alleen gezegd, omdat men het moeilijk met de tranen  heeft.

Rouwen is een chaos van gevoelens en emoties. Het is onvoorspelbaar en  niet in hokjes te plaatsen. En om te helen, moeten er heel veel tranen vloeien. Tranen zijn geen teken van zwakte, tranen laten juist zien dat iemand aan zijn rouwproces aan het werken is.

journeyMyrthe 4: Het doel van rouwen is om over je verdriet heen te komen

Helaas is dat een mythe. Je komt niet over je verdriet heen. Je leert om gaan met je verdriet, je verzoent je met het leven zonder de overledene. Je leert om weer te genieten van dingen in het leven, samen met je verdriet. Het verdriet zal iedere dag, zelfs ieder moment anders zijn, maar over je verdriet heen komen, nee dat niet.

Het zal ook nooit meer worden als voorheen. Door de verlieservaring verandert men en ervaart men het leven, al zou het hetzelfde zijn, anders.

Het doel van rouwen is beseffen dat het leven verder gaat zonder de overledene, dat je een toekomst tegemoet gaat zonder de overledene. Vaak weet je dat wel met je hoofd, het doel van rouwen is dat je het ook met je hart voelt. Dat de energie van de overledene in je hart is en dat je op deze manier samen de toekomst in gaat.

Rouwen is een chaos van gevoelens en emoties. Het is onvoorspelbaar en  niet in hokjes te plaatsen. En om te helen, moeten we weer vertrouwen krijgen in de toekomst, in die andere toekomst met de energie van de overledene in ons hart het vertrouwen krijgen dat we die toekomst aankunnen. En als dat vertrouwen er is, zal ook de pijn van het verdriet wat verzachten, de intensiteit minder worden.  Je kunt weer verder met je leven, wetend dat je de overledene nooit zult vergeten.

Advertenties

3 reacties op ‘4 Mythes over rouwen

  1. Michel Kuipers 15 december 2013 / 10:56 pm

    Wat goed om de mythes zo helder neer te zetten. Ze zijn herkenbaar en tegelijk ook verhelderend.

  2. Baukje van Dijk 15 december 2013 / 11:17 pm

    Helemaal mee eens: van het masker word je doodmoe! Tranen, daar kan de omgeving echt niet mee omgaan (met depressie ook niet). Aan de fasen van rouw probeerde ik me vast te klampen om te weten of ik ‘er al bijna was’, maar het enige wat ze brachten was nog meer verwarring. En ‘er overheen komen’ bestaat niet. Ik heb een leven voor en een leven na het overlijden van mijn zoontje. Het leven erna is gelukkig weer een gelukkig leven geworden. Dat heeft bijna 10 jaar gekost. Van een lotgenoot kreeg ik in het eerste jaar informatie over ‘rouwarbeid’. Dat heeft me geholpen te accepteren dat het een WERKwoord is en je er DUS moe van kunt worden.

  3. Rian 16 december 2013 / 11:51 am

    Mooi verwoord, en zo herkenbaar. Het is prettig om het zo nu en dan te lezen, het biedt me steun.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s