Een open plaats!

kindergrafAls je een kind verloren hebt, wordt de decembermaand nooit meer hetzelfde.  Zelfs al zou de decembermaand hetzelfde zijn, dan nog zou jij hem anders ervaren, omdat jij veranderd bent.

Die speciale dagen in het jaar, de verjaardag, de sterfdag en ook de “feestdagen” in december zijn moeilijke momenten vaak vol met de intense pijn van het gemis van je overleden kind.

Wat kun je nu doen om deze dagen wat dragelijker te maken,  om met de pijn van het gemis deze dagen door te komen?

Hieronder vind je een aantal suggesties die andere mensen die een kind hebben verloren geholpen hebben. Misschien dat jij hier wat aan hebt.

–        Allereerst ben open en eerlijk tegen je omgeving.  Vertel je omgeving hoe het met je is en vraag hun om steun. Zeker als je kind al enige tijd dood is,  heeft de omgeving niet altijd in de gaten dat je nog behoefte hebt aan steun en troost. Het is eerder het niet weten als het niet willen geven van steun.

–        Sta anderen toe je te  helpen bij de voorbereidingen voor een feestdag.  Bijvoorbeeld, laat ze helpen bij de kerstinkopen, de kerstversiering of het klaarmaken van het diner.

–        Geef jezelf tijd om te rouwen. Je mag huilen, je mag verdrietig zijn, je mag jezelf terugtrekken, je mag iets voor jezelf alleen doen.

–        Het verdriet mag er zijn, ook als je in gezelschap bent. Ook dan mag je huilen, de kamer verlaten als je dat liever doet, je gevoelens mogen er gewoon zijn.

–        Koop een cadeautje voor jezelf, dat je op die speciale dag opent.

–        Ga in deze periode  (weer)  in een gespreksgroep met lotgenoten,  het helpt om te kunnen praten, zonder alles uit te moeten leggen.

–        Vul de feestdagen heel anders in dan je voorheen deed. Dat mag, ook al vinden anderen het soms moeilijk om tradities los te laten.

–        Decoreer de gedenksteen of gedenkplaat van je kind, bijvoorbeeld tijdens de kerstdagen met kerstversiering of kaarten, die door de naasten zijn geschreven.

–        Doneer in naam van je kind aan andere kinderen die het moeilijk hebben.

–        Versier de open plaats aan tafel met dingen die het overleden kind leuk vond. Ook al is het kind overleden, het hoort nog steeds bij het gezin, al is het op een andere manier aanwezig.

kerstboom–        Doe iets wat je kind leuk gevonden zou hebben, bijvoorbeeld bij Mac Donalds eten, gaan schaatsen of zelf kerstkaarten maken.

–        Plant een boom in je tuin of op een andere plaats ter nagedachtenis aan je kind en decoreer deze boom op speciale dagen.

–        Hang de kerst-sok van je kind ook gewoon op en laat daar vrienden en familie briefjes in doen die ze aan je overleden kind hebben geschreven.

–        Brand een kaarsje voor je kind, en als je dat al regelmatig doet, brand dan een extra kaarsje met een bijzondere intentie.

–        Haal samen met andere gezinsleden, familie en vrienden herinneringen op. Vind je dat moeilijk dat is er het spel “alle sterren van de hemel” . Door het spelelement wordt het gemakkelijker om herinneringen op te halen.

–        Maak een herinneringsdoosje samen met de andere gezinsleden, aan de jaren dat het overleden kind wel op deze speciale dagen op zijn plaatsje aan tafel zat. Men kan hier foto’s indoen, symbolen,  wat jij wilt. Het doosje kun je later gebruiken om weer herinneringen op te halen.

–        Maak iets uit naam van je kind wat je aan familie en vrienden geeft.

Dit zijn slechts een paar suggesties. Jij hebt er vast nog meer. Ik zou het fijn vinden als je die hieronder schreef voor de mensen die  hieruit steun kunnen putten.

Het belangrijkste is dat je weet dat het normaal is deze speciale dagen het gemis weer intens pijnlijk aanwezig is. Dat gevoel mag er zijn. Laat het er ook zijn. Deel het met je familie en vrienden.  Wat kan jouw pijn wat verminderen, wat heb je nodig?  Alleen jij kunt daar antwoord op geven.

2 gedachtes over “Een open plaats!

  1. Willeke 14 januari 2017 / 5:30 pm

    Koop een schrift met harde kaft en geef dit door binnen familie, vrienden en kennissen …

    Ieder kan dan zijn / haar leukste, meest dierbare herinnering aan de overleden persoon opschrijven, eventueel met een foto, bioscoopkaartje, rekening van lunchroom o.i.d. Waarbij ook vermeld word waar deze de overleden persoon heeft ontmoet en welke relatie ze tot elkaar hadden.

    Zo ontstaat een mooi persoonlijk scrapbook. Op moeilijke dagen heeft degene die achterblijft dan een mooi boek vol herinneringen om eens door te lezen, zodat ze ook kunnen zien wat de overleden persoon voor anderen betekende.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s