10 suggesties om een rouwende te helpen tijdens de feestdagen

kerstbalDe decembermaand met zijn feestdagen komt er weer aan. Voor veel mensen is deze periode een speciale tijd, waarin families en vrienden bij elkaar komen om Sinterklaas, Kerstmis en Oud-en Nieuwjaar te vieren.

Voor degenen die een dierbare hebben verloren, staat de decembermaand met zijn feestdagen, echter voor een moeilijke tijd van  het jaar met pijnvolle herinneringen die het gevoel van gemis versterken.

Wat zou jij voor een rouwende in jouw familie of vriendenkring kunnen doen? Hier volgen 10 suggesties uit de praktijk:

1.     Sta achter hoe de rouwende de feestdagen kiest te vieren.  Sommigen willen de oude tradities voorzetten, zoals met de hele familie naar de nachtmis, terwijl anderen juist de oude tradities willen laten vallen en nieuwe activiteiten willen ontplooien. Bijvoorbeeld dat men nu kerstmis inluidt met een gezamenlijk samenzijn op kerstavond.

2.     Ben beschikbaar om te luisteren. Zeker in deze periode dat de rouwende het moeilijk heeft is het fijn dat hij of zij zijn of haar verhaal kwijt kan. En niet één keer, zo vaak als de rouwende daar behoefte aan heeft. Het vertellen is een manier om met deze pijnlijke periode om te gaan.

3.     Bied  aan om te helpen bij de kerst-inkopen. Als de rouwende  het nog te moeilijk vindt om te winkelen, kijk dan of er online inkopen gedaan kunnen worden.  Bijvoorbeeld als de rouwende een step voor zijn of haar kleinkind wilt kopen, zoek en vergelijk de betreffende websites, zodat de rouwende het zoekwerk niet hoeft te verrichten.

4.     Bied aan om te helpen met het aanbrengen van de kerstversieringen en/of de voorbereidingen van de kerstmaaltijd. Deze taken zijn voor een rouwende erg zwaar.

20121223_1813345.     Nodig de rouwende uit voor het kerstdiner bij jou (en je familie) of nodig hem of haar uit om samen naar een kerkdienst te gaan.

6.     Als je tijdens de decembermaand activiteiten ontplooit, zoals cadeautjes maken voor kinderen die niet zoveel hebben, vraag dan aan de rouwende of hij of zij je mee wilt helpen. Ook voor andere activiteiten waarbij je hulp kunt gebruiken, kun je de rouwende vragen.  Door hiermee bezig te zijn kan de rouwende soms beter omgaan met de pijn van het gemis. Geef echter de rouwende wel de ruimte om het aanbod niet aan te nemen. Het kan nog te zwaar zijn voor de rouwende om met dergelijke zaken bezig te zijn.

7.     Doneer geld aan een goed doel  in naam van de overledene. Je geeft daarmee aan dat je de overledene ook nog niet bent vergeten. Dergelijke gebaren verzachten de pijn een beetje die een rouwende in deze periode voelt.

8.     Vertel natuurlijk nooit dat de rouwende er nu wel overheen moet zijn. Voor de één zijn alleen de eerste feestdagen zonder de overledene moeilijk, voor anderen blijven de feestdagen dagen waarin ze erg geconfronteerd worden met de pijn van het verlies. Er is geen goed of fout. Heb respect voor de gevoelens.  Je mag ze enkel hoop geven dat ze in de toekomst misschien weer van de feestdagen kunnen genieten.

9.     Laat de rouwende weten dat je aan hem of haar denkt. Dat je weet dat het voor de rouwende de feestdagen een moeilijke periode is. Dit kun je doen door een kaartje, een telefoontje, een bezoekje.

10.   Denk ook aan de rouwende als de feestdagen achter de rug zijn. Juist rouwenden die de feestdagen “goed” doorkomen, kunnen juist na deze dagen veel meer  het gemis van hun geliefde ervaren.

Simpelweg gezegd eigenlijk: laat de rouwende weten dat je er voor hem of haar bent, dat je  hem of haar verdriet en gemis ziet en dat ook jij de overledene niet vergeten bent.

2010-12-30 098

5 gedachtes over “10 suggesties om een rouwende te helpen tijdens de feestdagen

    • Jane 13 mei 2016 / 5:56 pm

      ik vind van niet want ik heb juist een bewuste keuze gemaakt om niks te doen met feestdagen en soms merk je dat mensen dat niet respecteren . Niet ieder persoon wil iets doen die kiezen bewust voor een periode van rouw !!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s