Stilte in je hart als medicijn tegen droefheid

“Zij die alle stilte vrezen, hebben nooit hun hart gelezen.” –  Van Scheltema

easier

Er zijn twee momenten in het leven dat het helemaal stil is, als je in het moment kunt blijven. Zo stil dat je de pure onvoorwaardelijke liefde proeft, hoort, ziet, ruikt en voelt. Dat is het moment van geboorte en het moment van de dood.

Beide ontzettend mooi door de intense stilte die te ervaren is.  De stilte bij de geboorte wordt zelden gemist. Dat moment tussen de geboorte van het kind en zijn of haar eerste kreet. Iedereen is stil, verwonderd over het nieuwe mensenkind en wacht de luttele seconden in doodse stilte, zijn hart gevuld met onvoorwaardelijke liefde, op die eerste kreet.

Bij de dood kun je die stilte weer ervaren.  De stilte tussen het moment van de laatste ademhaling, wachtend op de volgende, op een bepaald moment beseffend dat die niet meer komt.  Iedereen is stil, verwonderd of dit nu het einde is en wacht de luttele seconden in doodse stilte, zijn hart gevuld met onvoorwaardelijke liefde voor degene die overgaat, op een ademhaling die niet meer komt.

Echter velen laten door de overmannende gevoelens van verdriet deze laatste stilte voorbijgaan, zonder de stilte te ervaren. Een stilte die in het latere rouwproces zoveel troost kan bieden. Die enkele minuten, misschien zelfs slechts secondes van stilte, van stilte in je hart, van het ervaren van onvoorwaardelijke liefde kan een wereld van verschil maken. Later terug kunnen pakken naar die stilte, weer even één zijn met degene die dood is, door weer samen in die stilte te kunnen zijn, geeft veel troost.

Doch ook al heb je die stilte gemist, je kunt ook nu nog stil worden. Stilte in je hart is een medicijn tegen droefheid. Ben jij weleens helemaal stil geweest? Als is het maar voor heel even. Zeker als je verdrietig bent is het moeilijk om lang stil te zijn. De emoties schreeuwen om aandacht. Maar een paar seconden? Zou je een paar seconden helemaal stil kunnen zijn?

Ga eens met je aandacht naar je adem. Hoe adem je? Gewoon waarnemen, zonder oordeel.  Adem een paar keer diep in en uit, door je neus in en door je mond uit. En nu hoe adem je nu? Gewoon weer waarnemen, zonder oordeel.

harthandenEn je hart? Voel je het kloppen? Ga met je aandacht naar je hart. En stel je nu voor dat je door je hart ademhaalt. Adem in door je hart en adem uit door je hart, even wachten, en weer inademen door je hart en uitademen door je hart. Ik zeg altijd 4 tellen inademen, 4 tellen uitademen en 4 tellen wachten. En terwijl je zo rustig ademt, blijf je met je aandacht bij je hart en gaat dieper en dieper in je hart totdat je het punt voelt waar je eerste hartslag ontsprong. Voel de stilte in je hart. Alleen de stilte. Even maar en voel hoe je contact maakt met de onvoorwaardelijke liefde van degene die is gestorven. Dat jullie weer één kunnen zijn als het stil is in je hart, dat jullie energieën zich weer voor even kunnen samenvloeien, totdat het moment van stilte weer over is.  Voel hoe het rustig is geworden in je lichaam, in je geest, je hart klopt rustig, je adem zacht op en neer. Het is even stil in jou.

Het is niet eenvoudig om stil te worden, juist als je zo overweldigd wordt door emoties. Doch een moment van stilte in je hart is een medicijn tegen droefheid.

Advertenties

2 reacties op ‘Stilte in je hart als medicijn tegen droefheid

  1. Jan Verhoeven 18 november 2013 / 3:49 pm

    Heel mooi José!

  2. Arno 22 november 2013 / 12:52 am

    Even uit je hoofd en in je zelf, mooi (L)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s