Echtscheiding? Ik hoor bij jullie allebei

 

scheidingDeze week nam ik deel aan het symposium “Ik hoor bij jullie allebei” te Heeze (Riet Fiddelaers).

En zoals altijd blijven bepaalde gezegden dan in mijn hoofd hangen. Zelf gescheiden toen mijn dochter 3 jaar was, durf ik toch te zeggen, dat ouders soms zo gemakkelijk gaan scheiden.  Het lijkt de tijd van conflicten uit de weg gaan, in plaats van oplossingen te creëren.

Ik weet uit ervaring hoeveel impact een echtscheiding  op een kind heeft. Hoewel het in mijn situatie de beste oplossing was, die scheiding, (ja ik weet het, dat zegt iedereen) vind ik dat relaties te gemakkelijk worden verbroken. Er wordt vaker gekozen om te scheiden, dan om te proberen de conflicten op te lossen.

Want hoewel tegenwoordig 1 van de 3 stellen uit elkaar gaat en men in de maatschappij niet meer opkijkt van een echtscheiding,  is het voor het kind dat bij de scheiding betrokken wordt een gebeurtenis waarbij een rouwproces op gang komt. Als een ouder, broer of zus overlijdt is de omgeving zich bewust dat het kind het moeilijk heeft en rouwt. Als de ouders gaan scheiden heeft men dit vaak niet in de gaten omdat een echtscheiding voor een volwassene zo gewoon is. Voor een kind is het echter het verlies van het complete gezin, vader of moeder verlaat het vertrouwde, veilige gezin.

Man en vrouw geven elkaar een trouwbelofte, maar misschien zou het beter zijn als ze een opvoedbelofte zouden maken op het moment dat hun relatie wordt bekroond met de geboorte van een zoon en/of dochter. Een opvoedbelofte dat de rechten van hun kind worden erkend en nageleefd.

Welke rechten heeft een kind dan?

–             Erken de eigenheid van het kind     Persoonlijk vind ik het verhaal van Kamil de groene kameleon, auteur Danielle Steggink, een erg mooi boek om dit uit de leggen. kamilHoewel voor kinderen geschreven, is het ook voor ouderen erg verhelderend. Papa (blauw) en mama (geel) gaan trouwen en krijgen een kindje (groen). Ze leven samen in de groene wereld, totdat papa en mama weer uit elkaar gaan. De wereld van papa wordt weer blauw en van mama geel. Als de kleine groene Kamil bij papa is wordt verwacht dat hij zich gedraagt zoals in de blauwe wereld hoort, en als hij bij mama is zoals het in de gele wereld is. De groene eigenheid van Kamil wordt niet meer gezien.

–             eerlijkheid en openheid     Vertel eerlijk tegen het kind hoe het komt dat jullie gaan scheiden.  Geef eerlijk antwoord op de vragen. Niets is erger voor een kind als de informatie van een ander te horen.  Het vertrouwen is al zo wankel in deze petekeningscheidingriode.

–             een blijvende relatie met beide ouders     Het is belangrijk voor het kind,  ook al gaat één van de ouders weg, dat het kind met beide ouders een relatie heeft en houdt.

–             het gevoel dat ze het belangrijkste zijn in het leven van de ouders      Zeg het niet alleen, maar laat ze het ook door het gedrag van de ouders ervaren. Omdat de liefde tussen de ouders over is, kan zeker het jongere kind bang zijn dat de liefde voor hem of haar ook overgaat. Laat het kind ervaren dat de liefde voor een kind onvoorwaardelijk is.

–             vrij van gevoelens van schuld     Een belangrijke ruziefactor is vaak de opvoeding van de kinderen. Hierdoor kan het kind het gevoel hebben dat het zijn schuld is dat de ouders gaan scheiden. Zorg er dus voor dat een kind weet dat hij niet schuldig is aan de scheiding.

–             vrij van vijandigheid tussen de ouders     Spanning tussen de ouders geeft het kind een onveilig gevoel. Stel het belang van het kind voorop en laat de echtscheidingscheiding 2 niet uitvloeien in een vechtscheiding. Blijf harmonieus met elkaar omgaan.  Laat de liefde die je voor je kind voelt, door je heen stromen als je communiceert met je ex-partner. Je uitstraling zal heel anders zijn.

–             aandacht voor hun gedachten en gevoelens     Het kind zal rouwen over het verlies van het complete gezin, misschien een verhuizing, de financiële situatie anders. Gun het kind de tijd om met de verliezen om te gaan.  Het rouwproces van een kind is heel anders en vaak ook langer dan dat van de ouders die besloten hebben uit elkaar te gaan.

–             vrij van de rol van boodschapper     Als ouders slecht met elkaar communiceren, wordt het kind vaak als boodschapper tussen de ouders gebruikt. Dit is geen taak voor een kind. Dus ouders ,communiceer zelf.

–             privacy in wat ze bespreken met andere familieleden en vrienden      Kinderen hebben het vaak erg moeilijk met de echtscheiding. Met sommige vragen durven ze niet bij de ouders terecht en zoeken ze troost en veiligheid bij andere mensen. Ze voelen zich hier ook vrij om over de ouders te praten, zonder bang te zijn dat ze één van de ouders kwetsen.

–             Inspraak in de bezoekregeling     Ruziënde ouders houden vaak geen rekening met de afspraken van het kind, en zijn streng in het handhaven van de bezoekregeling al is het maar om de andere ouder dwars te zitten.  Kinderfeestjes, sportwedstrijden e.d. zijn erg belangrijk voor het kind. Zorg dat het kind hierop in kan gaan, ook al zal de bezoekregeling soms aangepast moeten worden.

scheiding 3–             vrij van het gevoel  te moeten kiezen tussen de ouders      Het loyaliteitsgevoel naar beide ouders toe is erg groot. Het is voor een kind niet mogelijk te kiezen tussen ouders.  Zorg ervoor dat het kind niet het gevoel krijgt dat hij een keuze tussen zijn ouders zou moeten maken.

–             vrij van het gevoel om voor de ouder te moeten zorgen     Als één of beide ouders in een slachtofferrol gaat, heeft een kind de neiging om voor die ouder te gaan zorgen, als een partner, soms zelfs als een ouder. Natuurlijk mag een kind een ouder af en toe troosten, maar het kind moet kind blijven.

–             vrij van de dwang om geheimen te bewaren     Het kind moet vrijelijk kunnen praten over zaken/gebeurtenissen die in zijn leven komen. Hij moet niet gedwongen worden bepaalde zaken voor de andere  ouder geheim te houden.

–             een begrip van de echtscheidingsovereenkomst     Het is belangrijk dat een kind weet wat de ouders hebben afgesproken met betrekking tot zijn opvoeding. Wie wordt er geïnformeerd door school, wanneer is hij bij papa en wanneer bij mama, vakanties, wie koopt de kleding ed. Hier hoort zelfs  het financieel verhaal bij. Wie bepaalt er  onderhoudsbijdrage en wat wordt hiervan gedaan.

En misschien zijn er nog wel meer rechten.  Het is bij een echtscheiding belangrijk om het belang van het kind voorop te stellen. Zelfs een echtscheiding die in harmonie verloopt heeft al een enorme impact op het leven van een kind. Hij of zij verliest het gezin, waarin hij tot dusver opgroeide. Laat een echtscheiding dus zeker geen vechtscheiding worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s