Wat je vooral niet moet zeggen als iemand een miskraam heeft gehad.

Onzichtbare ouders

ongeboren kinderenJe hebt een miskraam gehad.
Je bent je baby verloren. En dan krijg je allerlei opmerkingen om je te troosten, maar je zou ze liever niet horen. De bedoelingen zijn goed, en mensen zeggen dingen tegen je omdat ze echt denken dat ze  daarmee je pijn kunnen verzachten. Toch is het soms echt schokkend wat mensen kunnen zeggen.

Een baby verliezen is gewoon heel erg pijnlijk, hoe ver je ook in je zwangerschap bent. Je verliest je kind en daarmee een stuk van je toekomst.

Hieronder een paar opmerkingen die je nooit tegen iemand mag zeggen die net een miskraam of een doodgeboren kindje heeft gehad:

1. Gelukkig heb je nog meer kinderen

Het lijkt misschien gemakkelijker voor ouders, die al kinderen hebben, om een miskraam te verwerken als ouders  die nog geen kinderen hebben. Het hebben van meer kinderen doet echter niet de pijn van het verliezen van een kind verminderen.

2.  Gelukkig was je nog niet zo ver

Wanneer je weet dat je zwanger bent, verheug je je op de komst van de baby, jouw baby. Het maakt niet uit hoe oud de baby is, hoe pril nog, het is jouw kind. Een kind, dat zijn papa en mama nooit zal ontmoeten, een kind dat jullie nooit mogen ontmoeten.

3. Gelukkig weet je nu dat je in ieder geval zwanger kunt worden

Dat neemt niet het verdriet van het verlies weg. Elke zwangerschap is anders. Het verloren kind zal nooit geboren worden. En uit ervaring weet ik dat één zwangerschap niet wel zeggen, dat je weer zwanger zult worden. Helaas.

4.  Je kunt het opnieuw proberen

zwanger 2

Het laatste waar ouders aan denken als ze net een miskraam hebben gehad is het opnieuw te proberen.  Ook hier weer geldt dat men rouwt om hetgeen men heeft verloren.

5.  Alles gebeurt met een reden

Een miskraam gebeurt inderdaad vaak met een reden, de baby was gehandicapt, niet goed ingenesteld, iets aan de hand met de baarmoeder, maar vaak weet men de reden niet. En ook al gebeurt alles met een reden, dat neemt niet weg dat ouders moeten leven met het verdriet van het verlies van hun kindje.

De beste manier om te steunen, is eenvoudigweg te zeggen: “ Wat erg voor jullie! “, een kaartje te sturen met simpele woorden dat je hun verdriet ziet.

Een baby verliezen, ook in het vroege stadium van de zwangerschap is een verlies van een baby. Het leven gaat voor de ouders door, zonder de baby, maar wel met de herinnering van wie hij zou zijn geweest, een kind van hun.
Jammer vind ik dat men tegenwoordig  vaak pas vertelt dat men in verwachting is al de eerste drie maanden voorbij zijn. Omdat er in de eerste drie maanden de meeste miskramen plaatsvinden, en dat moet je weer vertellen dat het mis is gegaan, is de argumentatie. Een verkeerde tendens vind ik. Want als niemand weet dat je zwanger bent, wat doe je dan als je een miskraam krijgt en je baby verliest? Het toch vertellen? Of alleen het verdriet verwerken. Als men niet weet dat je je zo verheugde op de komst van de baby, hoe kunnen ze je dan bijstaan in je verdriet.

zwanger

Zwanger worden is vaak een bewuste keuze, en daarom weet je vaak al als je een paar dagen over tijd bent dat je zwanger bent, dat je wens in vervulling zal gaan. Hoe verdrietig is het als het niet  zo blijkt te zijn, als je een miskraam krijgt na een paar weken. Dat je toekomstbeeld toch ineens weer veranderd en dat het kind dat je al zag lopen in de tuin niet geboren wordt. Is het dan niet fijn, dat je vrienden weten dat je er iets heel ingrijpends in je leven is gebeurd en er zijn voor jou, dat ze op je werk weten, waarom je je ziek meldt en als je weer komt ze (hopelijk) rekening houden met het feit dat je rouwende bent. En ja, hopelijk krijg je geen troostende woorden zoals boven zijn vermeld, maar steun in het omgaan met het verdriet van verlies van je baby.

Advertenties

Een reactie op “Wat je vooral niet moet zeggen als iemand een miskraam heeft gehad.

  1. Jan Verhoeven 21 oktober 2013 / 4:23 pm

    Wijze woorden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s