Ongeneeslijk ziek: Wat zeg je tegen je kinderen?

En dan ga je terug naar huis. De specialist heeft net de onheilsboodschap medegedeeld: je bent ongeneeslijk ziek, je hebt kanker. Je leven is totaal overhoop gegooid. Je denkt aan borstkankerje kinderen. Wat moet je doen, het hun vertellen, of het verzwijgen? Je hebt over veel dingen met de specialist gesproken, maar hierover niet.

Ook hier is mijn mening: Ben open en eerlijk tegen je kinderen!

Kinderen hebben altijd het recht om te weten wat er aan de hand is. Het is zelfs één van hun grootste behoeften. Dus als je als ouder een ernstige zieke hebt, heeft je kind het recht om dit te weten.

Maar wat vertel je nu aan je kinderen? En hoe vertel je het?

Er is geen gemakkelijke manier om te vertellen dat je ziek bent en misschien wel dood gaat. En toch is het beste dat je het gelijk vertelt op het moment dat de diagnose met zekerheid gesteld is.

Ze voelen overigens vaak al dat er wat is. Er hangt een andere sfeer in huis, jij en je partner reageren anders, en misschien heeft één van jullie een behuild gezicht. Er wordt meer getelefoneerd, er is meer bezoek, je gaat regelmatig naar het ziekenhuis en blijft daar ook soms. Je bent vaker met je gedachten elders.

Vertel het je kinderen, voordat je kinderen elders horen dat je ziek bent.

Ongeacht hun leeftijd,  vertel het ze tegelijkertijd. Kinderen zijn zeker in deze situatie erg gevoelig voor het idee dat ze minder belangrijk zijn en daarom de boodschap later horen. Daarna kun je met elk kind verder in gesprek om meer informatie te verstrekken die past bij dat kind, zijn leeftijd, zijn ontwikkelingsniveau, bij wie dat kind is.

Wat is belangrijk om te zeggen:

cancer

Vertel dat je ernstig ziek bent. Voor kinderen wil je het leven minder hard maken en ben je geneigd om erachter te zeggen, dat je snel weer beter bent.  Dat is niet waar, dus laat je dat ook achterwege. Wat jij weet, mag het kind ook weten. Dus is de kans op genezing erg klein, ook dat zeg je tegen je kind.

Vertel de naam van de ziekte. Elke ziekte heeft een naam.  En ook al is je kind misschien nog te jong om te begrijpen wat de ziekte inhoudt, je noemt de ziekte bij de naam. Als je kanker hebt, zeg je tegen je kind dat je kanker hebt.

Vertel wat er door de ziekte zal veranderen in het gezin. Doordat mama veel in het ziekenhuis ligt, zal ook papa veel weg zijn.  Misschien moeten ze meer naar de buitenschoolse opvang, of komt oma meer in huis.   Mama moet veel rusten, dus de kinderen krijgen meer karweitjes in  huis. Er is minder tijd  om te helpen met het huiswerk.

Vertel de kinderen wie er voor hen zal zorgen. Wie zal hun s ’morgens wekken, de lunchpakketjes klaar maken. Wie is er in huis als mama in het ziekenhuis ligt en papa is bij haar?. Of gaan ze bij oma slapen? Wie kookt hun eten?  Gewoon vertellen, ook de dingen benoemen die je nog niet weet.

Vertel over de behandeling. Geef een duidelijk omschrijving van de behandeling (in de woorden van het kind natuurlijk), en wat het met je gaat doen. Bijvoorbeeld door een operatie lig je eerst een aantal dagen in het ziekenhuis, en daarna moet je thuis nog rusten zodat je veel op bed en de bank ligt en soms veel pijn hebt. Dat je een chemokuur krijgt waarvan je heel ziek wordt misschien, moet overgeven, je haren verliest en dat je die meerdere moet krijgen, zodat als je weer een beetje opgeknapt bent, je weer opnieuw ziek wordt.

Vertel dat niemand schuld heeft aan de ziekte. Je kunt zomaar ziek worden niemand heeft daar de schuld aan. Zeker jongere kinderen denken vaak magisch en kunnen daardoor denken dat ze de ziekte hebben veroorzaakt. Zeg ook dat de ziekte niet besmettelijk is, kinderen kunnen anders bang worden dat ze de ziekte ook krijgen.

Open en eerlijk zijn tegen je kind. Wat jij weet, weet je kind ook, zodat jullie met elkaar blijven communiceren. Pas de informatie aan het ontwikkelingsniveau van het kind aan, handenmaar houd het kind volledig op de hoogte. Zelfs met een baby kun je het gesprek aangaan. Zoals je vertelt dat je de luier gaat verschonen, zijn eten klaar gaat maken, kun je ook vertellen dat je ziek bent, naar het ziekenhuis moet en voor langere tijd weg bent, dat  je dood gaat  en alles wat je ook aan een groter kind zou vertellen. Kinderen onder de zeven jaar,  zijn voornamelijk op gevoelsniveau met hun ouders verbonden. Ze voelen dus haarfijn aan dat er iets aan de hand is.  Ook al begrijpen ze de woorden misschien niet, ze voelen wel wat jij hun vertelt, omdat jouw energie in overeenstemming is met je woorden.

Moeilijk? Ja, heel moeilijk! Belangrijk, Ja,  heel belangrijk! Het is één van de grootste behoeften van een kind om te weten wat er aan de hand is.

4 gedachtes over “Ongeneeslijk ziek: Wat zeg je tegen je kinderen?

 1. ria 14 oktober 2013 / 1:40 pm

  mijn man is erg ziek ik zou graag willen weten wat zo,n boek kost mijn dank liefs ria van lankveld

  • levenenloslaten 14 oktober 2013 / 1:59 pm

   Ria, bovenstaand zijn inderdaad enkel handreikingen om aan te geven wat belangrijk is om je kind te vertellen dat één van zijn ouders ziek is. Ik weet niet of er een boek is dat over dit onderwerp gaat.
   Er komen gelukkig wel steeds meer boeken voor kinderen beschikbaar die je samen met je kind kunt lezen, om met je kind in gesprek te komen en te blijven in deze moeilijke periode in jullie leven. op de website http://www.in-de-wolken.nl vind je diverse boeken, voor diverse leeftijden.
   Wil je graag meer specifieke informatie wat je jouw kinderen mag vertellen, dan kun je me vrijblijvend mailen op info@levenenloslaten.nl.

 2. Ingrid van dongen 16 oktober 2013 / 8:41 pm

  Prachtig verwoord en het klopt helemaal.Mijn dochtertje was twee toen haar vader aan het doodgaan was en ik heb op haar niveau verteld wat er gaande was.Het was een van de moeilijkste momenten van mijn leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s