Secundaire verlieservaringen bij kinderen

xander 2005

Het verlies of vertrek van één van de ouders is geen verlieservaring op zich. Als gevolg van het verlies of vertrek van één van de ouders verandert er vaak veel in het leven het kind. En deze veranderingen worden door het kind ook als een verlies ervaren. Omdat ze het gevolg zijn van het primaire verlies, de dood van één van de ouders of de echtscheiding van de ouders, noemen we deze verlieservaringen secundaire verlieservaringen. Deze kunnen voor het kind even intens zijn als de primaire verlieservaring.

Waarschijnlijk kun je, zeker na  het overlijden van één van de ouders,  zelf wel een aantal secundaire verliezen opsommen als je aan een kind denkt dat één van de ouders heeft verloren.

Wat kan er bijvoorbeeld veranderen door het verlies van één van de ouders?

Thuis:   

Allereerst zijn er de veranderingen in de dagelijkse routine. Zoals ik al eerder heb geschreven is het belangrijk om de dagelijkse routine vast te houden, maar soms is dat niet mogelijk. De ouder, die het kind elke morgen wakker maakte, is overleden, dus een ander moet deze taak wel overnemen.

Degene die het kind naar school bracht,  woont nu elders, misschien zelfs in een andere plaats. Er kunnen veranderingen zijn in de sportactiviteiten, wie het kind brengt en haalt, en misschien moet er worden gewisseld van dag, omdat er anders geen vervoer is . er is geen geld meer voor of  door co-ouderschap is het kind dan elders.

Meisje leest alleen

Er wordt op een ander tijdstip gegeten, omdat papa pas kookt als hij van zijn werk komt, terwijl mama vroeger het eten klaar had staan als papa thuis kwam. En ook het soort eten. Vroeger vers en nu door tijdgebrek en het rouwproces van de andere  ouder vaker kant en klaar maaltijden.

De bad- en bed rituelen veranderen ook vaak na een overlijden in een gezin.  Wordt er nog een verhaaltje verteld voor het slapen gaan? En er is minder tijd om geholpen te worden met het huiswerk.

En dan zijn er de veranderingen in de rollen die gezinsleden vervullen: Kinderen moeten vaak meer meehelpen in de dagelijkse activiteiten van het gezin. Er wordt een grotere zelfstandigheid verwacht van de kinderen. Papa die zich eerst nauwelijks met de opvoeding bemoeide in de ogen van de kinderen, geeft nu ineens straf. Verandering in de financiële situatie van het gezin is mogelijk door het overlijden van een ouder, de andere ouder kan hoofdverdiener of de enige verdiener in huis worden. Het contact met ooms, tantes en grootouders is intenser, oudere kinderen nemen vaak de zorg over voor de jongere kinderen en voelen zich als een soort tweede ouder.

Jongen school School:

Kinderen hebben problemen zich te concentreren op school, er is meer schoolverzuim,, de prestaties op school verminderen, en soms moet een kind naar een andere school omdat het gezin verhuist.

 

Sociale relaties:

Kinderen die één van hun ouders hebben verloren voelen zich dikwijls anders als hun leeftijdsgenootjes. Het is daardoor mogelijk dat ze zich terugtrekken en minder tijd doorbrengen met hun vrienden. Dit laatste kan ook veroorzaakt worden, doordat ze thuis nu meer taken hebben. Of doordat ze verhuist zijn, en dus hun oude vrienden daardoor veel minder zien.

En dit zijn slechts voorbeelden wat er in het leven van een kind kan veranderen als één van de ouders overlijdt of wegens echtscheiding de ouders apart gaan wonen. Wees bij kinderen dus alert op, welke veranderingen er nog meer in het leven van het kind zijn. Laat het kind weten dat je ook deze verliezen ziet, praat erover met het kind. Hoe denkt het kind erover? Wat voelt hij? En hij gaat hij ermee om? Laat het kind ervaren dat jij er bent.

Zoals ik al zei, zijn dit slechts enkele voorbeelden. Wellicht kun jij hieronder aangeven welke veranderingen er nog meer zijn. Ik zou dat erg op prijs stellen. Zodat we samen alert kunnen zijn op de veranderingen in het leven van het kind als één van de ouders het gezin verlaat.

Advertenties

2 reacties op ‘Secundaire verlieservaringen bij kinderen

  1. Suzan te Slaa 8 oktober 2013 / 8:03 am

    Ik hoor regelmatig van kinderen met gescheiden ouders, dat ze niet weten wanneer ze papa/mama weer zien en dat ze niet weten waar ze slapen die nacht. Die onzekerheid is telkens weer opnieuw een verlieservaring.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s