5 basisregels in het contact met mensen die rouwen

Traan volwVeel mensen vinden het moeilijk als ze geconfronteerd worden met iemand die rouwende is,  en dan met name als iemand een geliefd persoon heeft verloren door de dood. Wat zeg je tegen iemand die rouwt? Wat kun je doen om te helpen? Moet je wel of niet over de overledene praten?

Deze basisregels kun je niet alleen gebruiken als iemand net een geliefd persoon heeft verloren, ook later in de gehele periode van rouw, zelfs als het verlies van de geliefde persoon is geïntegreerd in het huidige leven van iemand.

1.       Ben open. Laat merken dat je open staat om te praten over de overledene. Nodig de rouwende uit door gericht vragen te stellen om over de overledene te praten. Of over zijn of haar emoties? Vraag bijvoorbeeld: “Hoe voel je je vandaag”? of “ Wat zou …… nu gezegd /gedaan hebben? Haal samen herinneringen op. Ben zorgzaam en laat voelen dat je er bent, dat je geïnteresseerd bent in het antwoord.

2.     Ben en blijf jezelf. Je bent wie je bent en je steunt de rouwende vanuit wie jij bent. Praat en gedraag je zoals je altijd  doet, zoals de rouwende jou kent. Als je je anders gaat gedragen of je praat anders, kom je voor de rouwende niet natuurlijk over en kan de rouwende zich ongemakkelijk voelen.

grief different

3.      Ben geduldig. Rouwen is een langzaam proces. Gun de rouwende zijn verdriet, gun de rouwende zijn herinneringen met jou te delen, zo vaak en lang als de rouwende daar behoefte aan heeft.  Draag geen oplossingen aan omdat jij het gevoel hebt dat het rouwproces sneller zou moeten gaan.

 4.      Geef geen advies over rouwen. Ieder rouwt op zijn eigen manier. Laat dus de rouwende zelf zeggen wat hij nodig heeft in plaats van dat jij hem adviezen geeft over hoe en wat de rouwende zou moeten doen.

 5.      Blijf beschikbaar. Blijf ook beschikbaar als het overlijden van de naaste al geruime tijd geleden is. Juist dan heeft de rouwende vaak extra behoefte  aan steun, omdat de omgeving ervan uit gaat dat de rouwende lang genoeg heeft gerouwd en er weinig sociale steun meer is. En ook al kun je nimmer de pijn van het verlies wegnemen, zeker dan is het fijn dat jij nog wel beschikbaar bent voor de rouwende.

In een periode van verdriet zijn woorden vaak niet toereikend of heb je het gevoel dat er geen gepaste woorden zijn om troost te bieden, om te laten weten dat je er bent voor de rouwende.
silent hug(Gepast) lichamelijk contact kan in plaats van of naast woorden een  belangrijke steun geven. Een arm om de schouder, een knuffel, als is een maar een extra kneepje in iemands hand, geeft de rouwende het gevoel dat hij in zijn verdriet wordt gezien. Zeker bij kinderen is (gepast) lichamelijk contact in de periode van rouw erg belangrijk, daar kinderen, die rouwen, vaak meer behoefte hebben aan lichamelijk contact als voorheen. En wellicht geldt dit ook voor een volwassene.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s