Je kind helpen omgaan met de dood van een huisdier

In de weblog Je kind voorbereiden op de euthanasie van jullie huisdier hebben we het gehad over hoe je je kind voorbereid om de euthanasie van jullie huisdier.   En dan is het moment daar dat jullie huisdier dood gaat, of dat nu door euthanasie is, door een ongeluk of een  natuurlijke dood.  Wat kun je nog meer doen om het afscheid van het geliefde huisdier zo liefdevol mogelijk te laten verlopen.

sitaVertel wat er met het overleden huisdier zal gaan gebeuren

Het beste is om samen met je kind te overleggen wat jullie met het overleden huisdier doen. Wil je daarin zelf de beslissing houden, leg je kind dan uit wat er gaat gebeuren. Laten jullie je huisdier bij de dierenarts achter, of komt de dierenarts aan huis en neemt hij  het dode dier mee? Wordt jullie huisdier gecremeerd? In de tuin gegraven?

Je kunt hierover met je kind praten zelfs voordat er sprake is van de dood van een huisdier.  Vertel wat de mogelijkheden zijn, hoe het vroeger met jouw huisdieren is gegaan en hoe jullie het gaan doen als jullie hond, kat, konijn …. dood gaat.  Elke kind maakt doorgaans wel de dood van een huisdier mee.

Bedenk ook van te voren samen hoe je op een mooie manier afscheid kunt nemen. Zelf een kistje maken, een liedje zingen, een mooi fotoboekje.

Neem samen met het kind afscheid van het geliefde huisdier

Als een kind niet meegaat naar de dierenarts, laat dan je kind afscheid nemen van het huisdier. Neem nog een laatste foto samen. Ook als het kind wel meegaat, is het goed om stil te staan bij het afscheid. Jullie huisdier verlaat het gezin, om nooit meer terug te keren.

Verleg niet de verantwoordelijkheid naar de dierenarts en geef  hem niet de schuld van het overlijden van het huisdier.

Doe je dit wel om het voor jezelf gemakkelijker te maken om te vertellen dat  het huisdier dood is, dan loop je het risico dat je kind angsten ontwikkeld voor artsen.

Respecteer de gevoelens van het kind

Respecteer de gevoelens van verdriet en boosheid van je kind. Moedig je kind zelfs aan om zijn gevoelens te uiten.  Toon zelf je verdriet om het overleden huisdier, zodat het kind ervaart dat het oké is om zijn gevoelens te uiten. Vraag ook naar de gevoelens van je kind. Ieder heeft of had namelijk een eigen relatie met het gestorven huisdier.  Leg dit ook aan je kind uit, zodat het begrijpt dat ieder zijn eigen verdriet heeft dat meer of minder intens is.

Licht naaste familie en kennissen van je kind in.

Voor een kind is de dood van een huisdier een ingrijpende gebeurtenis. Als de omgeving op de hoogte wordt gesteld van de dood van het huisdier kunnen ze hier adequaat op reageren. Zeker het inlichten van de school is belangrijk, omdat je kind in deze rouwperiode op school tijdelijk minder kan presteren.

Vervang niet gelijk het dode huisdier

LoutjeGeef niet gelijk een ander huisdier om het verdriet te verzachten. Je kind heeft van het huisdier gehouden en mag het verdriet voelen.  Het voelt zich niet gezien in zijn verdriet als zijn geliefde huisdier gelijk vervangen wordt. Hij kan zich ook schuldig gaan voelen na het gestorven huisdier toe als hij het nieuwe huisdier leuk vindt. Ook leren kinderen van een dergelijke actie dat alles vervangbaar is.

Realiseer dat het verdriet om het verlies van een huisdier net zo intens kan zijn als het verlies van een menselijke naaste. Ook heeft elke kind in het gezin een andere band met het huisdier dus zal de dood van het huisdier meer of minder ingrijpend voor een kind zijn. Een ieder mens rouwt op zijn eigen wijze, zo ook elk kind. Toon respect voor zijn manier om het verdriet te verwerken.

Heb jij nog meer tips? Graag horen we dat van jou.

4 gedachtes over “Je kind helpen omgaan met de dood van een huisdier

 1. Betty Heideman 17 september 2014 / 7:57 pm

  Goedenavond

  Dit jaar organiseert Greyt Art op 2 november in het Dogcenter te Zaltbommel de eerste Nederlandse Huisdieren Uitvaartbeurs “Memories Forever”. Met deze beurs hoop ik veel mensen te kunnen helpen bij een moeilijjke beslissing en alles wat er bij komt kijken nl het afscheid van hun geliefde huisdier.

  Graag nodig ik u uit om deze beurs te bezoeken en/of er op uw site aandacht aan te besteden.

  Mocht u overgaan tot plaatsing dan wil ik u bij voorbaat hartelijk bedanken.
  Met vriendelijke groet

  Betty Heideman – Greyt Art – 0033 386 78 74 42
  organisatie Memories Forever Huisdieren Uitvaartbeurs
  http://www.memories-forever-beurs.com – Facebook Memories Forever beurs
  (www.hondenopvakantie.com)

  PERSBERICHT
  1e Nederlandse Huisdieren Uitvaartbeurs

  Het afscheid van een (huis)dier is altijd een ingrijpende gebeurtenis. Op de 1e Nederlandse Huisdieren Uitvaartbeurs “Memories Forever” op 2 november 2014 te Zaltbommel kan men zich informeren over alle zaken die komen kijken bij het overlijden van ons geliefde huisgenootje. Uit recent onderzoek op Facebook is gebleken dat 98% van de ondervraagden interesse hebben in een dergelijke beurs en deze willen bezoeken.

  Standhouders

  Op de Memories Forever Huisdieren Uitvaartbeurs is een grote variëteit aan standhouders aanwezig. Denkt u hierbij aan dierencrematoria, natuurdierenbegraafplaats, rouwbegeleiding, dierentolken, uitvaartzangeres Nadita Alferink, urnen, assieraden enz.

  Kinder- en stiltehoek

  Voor kinderen kan het overlijden van een dier een grote klap zijn, in de kinderhoek kunnen kinderen onder begeleiding van professionele coach Ineke Vliem hierover praten en een tekening maken van hun huisdier.

  Locatie – datum – tijd

  De beurs vindt plaats op 2 november 2014 van 10:00 tot 17:00u in het Dogcenter te Zaltbommel.

  Website
  Op de site http://www.memories-forever-beurs.com kunt u alle informatie nog eens teruglezen. Wij zijn ook op Facebook aanwezig.

  Informatie

  De beurs wordt georganiseerd door Greyt Art Memories Forever. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Betty Heideman info@greyt-art.com of per telefoon 0033 386 78 74 42.

 2. levenenloslaten 17 september 2014 / 8:37 pm

  Hoi Betty,

  Ik heb de uitnodiging op de facebook pagina gedeeld. Ik zal er binnenkort ook aandacht aan geven in een blog. Een mooi afscheid is een goed begin om te leren leven met het verlies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s