Wat is het geschikte moment om over de dood te praten?

Nou, vandaag niet, zullen velen antwoorden. Praten over de dood behoort in de meeste families niet tot de dagelijkse gesprekken. Misschien komt het zelfs nooit ter sprake.

Toch heeft het leveherdenkingn maar één zekerheid als je eenmaal geboren bent. Jawel, dat je ooit dood gaat.  En wel gemiddeld ongeveer 80 jaar nadat je geboren werd.  Dus eigenlijk zou het logisch zijn dat je af en toe over de dood praat met je naasten.

Vermoedelijk heb je ergens het mooie plaatje in je hoofd dat je op leeftijd bent, een gezellige dag met kinderen en kleinkinderen hebt gehad, een lekker dinertje met een borrel ter afsluiting waarna je gelukkig en ontspannen naar bed gaat, om niet meer wakker te worden. Helaas is dit beeld slechts voor weinige weggelegd.
Hoe is jouw beeld van de dood? Wat als je op een andere manier dood gaat  als net beschreven? Als je nu ongeneeslijk ziek wordt, welke medische behandelingen wil je wel en niet? Wat is voor jou menswaardig? En weten je naasten dit? Heb je dit weleens met je huisarts besproken? Of op papier gezet? En wie mag voor jou de beslissingen nemen inzake je medische behandelingen als je dat zelf niet meer kunt? En ………. Nog veel meer vragen die beantwoord mogen worden.

In Amerika heeft de organisatie Aging with Dignity (waardig oud worden) een document samengesteld om de wensen van hun leden vast te leggen voor het geval ze een levensbedreigende ziekte krijgen. Het document is bekend als de Vijf Wensen en combineert een wilsverklaring en volmacht om beslissingen te nemen. Het regelt ook spirituele zaken en hoe men verzorgd wilt worden.

Hier volgt een korte samenvatting van de Vijf Wensen:

Wens 1:               Degene die beslissingen voor mij mag nemen als ik daar zelf niet meer toe in staat ben.

Dit gedeelte wijst degene aan, die namens jou beslissingen mag nemen over de medische behandelingen als je daar zelf niet meer toe in staat bent. Dit kan bijvoorbeeld zijn, doordat je in coma bent of de geestelijke vermogens niet meer hebt, zoals bij de ziekte van Alzheimer.

behandelingen

Wens 2:               De medische behandelingen die ik wel of die ik niet wil.

Dit gedeelte  is een wilsverklaring. Je specificeert wat voor jou een levensondersteunende behandeling is en wat niet. En toch welke niveau wil je levensverlengende  behandelingen ondergaan en wat voor jou niet meer hoeft?

 

 

Wens 3:               Hoe comfortabel wil ik me voelen.

Dit gedeelte richt zich op de zorg die je wilt. Hoe denk je over pijnmanagement? Wat wil je wel, wat wil je niet? Hoe zit het met je persoonlijke verzorging? Wil je als vrouw zijnde tot het einde toe opgemaakt worden? En waar wil je verzorgd worden? Thuis? In een hospice?

Wens 4:               Hoe ik wil dat mensen me behandelen.

Dit gedeelte gaat over persoonlijke zaken. Wil je dat er altijd iemand bij je is? Je hand vasthoudt? Dat anderen voor je bidden? En wil je thuis sterven, of in een hospice? Dat soort zaken.

Wens 5:               Wat je wilt dat je naasten weten.

In dit gedeelte vertel je hoe je herinnerd wilt worden, wat je wensen zijn met betrekking tot de begrafenis of crematie, de afscheidsdienst, de foto’s die gebruikt worden, de kleding die je draagt en andere zaken die belangrijk voor je zijn.

Wanneer maak jij tijd om over de dood te praten? Laat je geliefde naasten niet achter met discussies dat niemand weet hoe jij het graag had gewild.

Wil je een hulpmiddel? Geef dan antwoord op bovengenoemde antwoorden. Of kijk op  www.agingwithdignity.org, daar staat een voorbeeld van de Five Wishes. Helaas is er geen Nederlandse versie beschikbaar.  Echter er zijn wel uitvaartondernemingen die boekjes hebben, die ondersteunend kunnen werken.

Een gedachte over “Wat is het geschikte moment om over de dood te praten?

  1. Jaap Nauta 19 september 2013 / 9:33 pm

    Interessante blog. Gisteren was dit toevallig het onderwerp in café Doodgewoon in Delfzijl. Mag ik je wijzen op het boek dat ik geschreven heb? De titel is ‘Lekker leven, voorál de laatste 10 jaar! Zie http://www.lekkerlevenhetboek.nl voor meer info. Je kunt hier ook de eerste drie hoofdstukken lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s