Wat begrijpt je kind van de dood?

IMG_7904De cognitieve vermogens van een kind ontwikkelen zich gedurende de kindertijd.  Onderstaand tref je een korte  omschrijving hoe begrip van de dood wijzigt met de leeftijd van een kind. De gestelde grenzen zijn niet zo hard als ze er staan. De ontwikkeling van een kind is namelijk voor ieder kind uniek.  Deze punten zijn een onderdeel van het artikel op onze website.

Baby tot 3 jaar

De baby of peuter begrijpt nog niets van de dood. Kinderen op deze leeftijd voelen echter haarfijn de sfeer van verdriet, verwarring, boosheid en/of angst aan die in huis heerst.  Zeker de emoties van de primaire verzorger worden haarfijn aangevoeld. En ook al weten ze niet wat dood is, ze missen de persoon die er niet meer is wel en merken dat er iets veranderd is. Ook het feit dat er mensen in huis komen die ze nog nooit eerder hebben gezien, kan voor het kind verwarrend zijn.

 

3 tot 6 jaar

IMG_9057vierkantzw

Een kind op deze leeftijd denkt dat de dood omkeerbaar is. Zoals je gaat slapen en weer wakker wordt, of gaat werken en weer terugkomt. Ze denken dat de dood weer voorbij gaat en de overledene elk moment weer terug kan komen. Zoals volwassenen soms zeggen: “ik wou dat ik uit deze boze droom weer wakker werd”, is het voor een kind van deze leeftijd hun werkelijkheid. Ze geloven werkelijk dat morgen weer alles net als vroeger zal zijn.

 

 

6 tot 9 jaar IMG-20130720-WA0001

Het kind begint  het definitieve van de dood te begrijpen, hoewel dat per kind sterk kan verschillen. Soms beseffen kinderen van 6 jaar al het definitieve van de dood, soms is dat pas een paar jaar later Het kind op deze leeftijd ziet de dood als iets of iemand die je meeneemt. Het kind kan daardoor angstig worden dat de dood nog meer geliefde personen komt halen en dat er meer geliefde personen dus dood gaan

.

 

9 tot 13 jaar

16336060_s

Op deze leeftijd is het besef van de dood nagenoeg gelijk als het begrip van de volwassene. Het definitieve van de dood en de impact die de dood van een geliefde heeft wordt ten volle beseft. Op deze leeftijd is een kind ongerust wat de dood van de overledene voor hem betekent: “Wie brengt mij nu naar hockey?” en “Wie plakt nu mijn fietsband?”

 

13 tot 18 jaar

18693166_s

Het besef van de adolescent is precies hetzelfde dan dat van een volwassene. Op deze leeftijd beschouwt het kind de dood als een vijand. Hij komt op een ongelegen moment. Een kind is bezig met zich los te maken van zijn familie, zijn eigen identiteit te ontdekken, de verandering van het eigen lichaam . De dood van een geliefd persoon past niet in die periode. Er is al te veel wat er veranderd en waarmee het kind moet leren omgaan.

Wil je het volledige artikel lezen? Klik dan hier en je gaat rechtstreeks naar de artikelpagina van onze website.

3 gedachtes over “Wat begrijpt je kind van de dood?

  1. levenenloslaten 18 juli 2014 / 2:56 pm

    Dit is op Leven en Loslaten herblogden reageerde:

    In de media is er volle aandacht voor de vliegtuigramp. Ook veel kinderen is het niet ontgaan welke tragedie zich in de Oekraïne heeft voorgedaan. En dan komen er vragen. Het is belangrijk open en eerlijk antwoord te geven op deze vragen. En als jij dat niet weet, is dat ook een eerlijk antwoord. Soms is het dan voor het kind fijn om het samen op te zoeken. Vertel niet meer dan het kind vraagt. Een kind weet zelf aan welke informatie het behoefte heeft. Ben wel beschikbaar om de vragen van het kind te beantwoorden. Als de kinderen de beelden op TV of computer hebben gezien, is het beter er over te praten, dan te doen alsof er niet ernstig is gebeurd. Aan de reactie van ons volwassenen merken ze echt wel dat er iets vreselijks is gebeurd. Heb je vragen, dan kun je natuurlijk ook altijd contact opnemen via info@levenenloslaten.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s