Je kind mee naar een begrafenis/crematie?

schommelDe vraag die altijd op komt wanneer een geliefd  persoon overlijdt, is wanneer een kind oud genoeg is om mee naar de begrafenis of crematie te gaan. Zoals ik al eerder de woorden van  Alan Wolfelt heb aangehaald: “Kinderen die oud genoeg zijn om van  iemand te houden, zijn oud genoeg om te rouwen”. En kinderen die oud genoeg zijn om te rouwen, zijn oud genoeg om mee naar een begrafenis of crematie te gaan.

Hoe oud een kind ook is, het is dus altijd oud genoeg om mee naar de afscheidsdienst van een geliefd persoon te gaan. Ook al is het nog zo klein. Tegenwoordig worden er vaak video-opnamen gemaakt van de afscheidsdienst. Later kan een kind dat zien dat ook hij of zij bij het afscheid van de geliefde persoon was. Zeker als de overledene één van de ouders of broertjes of zusjes is, is het belangrijk dat iedereen van het gezin bij de afscheidsdienst aanwezig is, hoe jong een kind ook is. Het buitensluiten van het jonge kind, geeft vaak een extra trauma op het al geleden verlies. Het heel jonge kind ervaart het gemis later, het iets oudere kind voelt zich op zo’n  moment al buitengesloten.

Ik heb al eerder een artikel geschreven over hoe de dood aan een kind uit te leggen, nu gaat het specifiek om het voorbereiden van het kind op de afscheidsdienst, wake, begrafenis, crematie.

1. Vertel het kind wie, wat, wanneer en waar.

Kinderen willen weten wie er komen. Vertel dus dat er familie en vrienden zullen zijn. En dat de kans bestaat dat er ook mensen komen die ze niet kennen. Vertel ze dat het soms mensen van vroeger zijn, of van het werk of de sportclub enz.

Vertel ze wat er gaat gebeuren. De kist wordt binnengedragen of staat er al, de  gang van zaken bij de binnenkomst voor de dienst (de familie komt als eerste of laatste), wat voor soort dienst het is ( een kerkdienst of een andersoortige afscheidsdienst) en vertel wat er zoal in zo’n dienst gebeurt.

Vertel wanneer en waar de dienst plaats vindt.

2. Als het mogelijk is neem dan vooraf aan de afscheidsdienst het kind mee naar de plaats waar de dienst plaats vindt en leg uit waar de kist staat, de naaste familie zit, hoe de kist wordt binnengedragen (als dat van toepassing is), hoe lang het ongeveer duurt, waar het kind zit en als het kind zelf iets doet tijdens de dienst, hoe het kind het beste kan lopen, dat de voorganger hem zal roepen. Laat ook zien waar de toiletten zijn, waar het kind iets kan drinken, eventueel waar de speelhoek is.

3. Vertel het doel van de afscheidsdienst. Waarom wordt er een afscheidsdienst gehouden? Zoals herinneringen ophalen aan de overledene door middel van verhalen en foto’s, het laatste samenzijn van allen die de overledene op enig manier gekend hebben, het afscheid nemen van het fysieke lichaam, het feit dat een afscheidsdienst troost kan geven enz.

4. Een begrafenis/crematie is een emotionele gebeurtenis. Vertel het kind dat het allerlei emoties zal zien van intens verdriet, tranen, maar ook lachen. Vertel dat elke emotie voor kan komen en dat ze allemaal okay zijn.

5. En het is natuurlijk belangrijk dat het kind weet of er sprake is van een begrafenis of een crematie. Leg uit wat begraven, dan wel cremeren is. En vertel wanneer de kist gesloten wordt. Vraag of het kind daarbij wil zijn.

Het komt er eigenlijk op neer dat je de gehele begrafenis of crematie door moet lopen en bespreken met je kind. Dit doe je op het niveau van het kind. In een volgend artikel zal ikOLYMPUS DIGITAL CAMERA ingaan op wat een kind op een bepaalde leeftijd kan begrijpen. Jij kent je kind zelf echter  het beste.  Houd het simpel en kort.  Beantwoord de vragen van het kind. Zorg enkel dat het kind niet voor verrassingen komt te staan. Het overlijden van een geliefd persoon is voor het kind al heftig genoeg.

Als de geliefde overledene een partner of een kind is, is de ouder vaak emotioneel niet in staat dit te doen. Vraag dan aan een ander familielid of ze het kind willen voorbereiden en bijstaan tijdens de afscheidsdienst.

Ik zou het fijn vinden als jullie in een reactie aan geven wat nog meer kan helpen om de afscheidsdienst een goed begin te laten zijn van het rouwproces bij het kind.

4 gedachtes over “Je kind mee naar een begrafenis/crematie?

 1. Esther 4 maart 2014 / 4:55 pm

  Laat het kind ook een inbreng hebben bij de uitvaart. Eigen bloemen, een knuffel beest of tekening mee geven aan de overledene, een belangrijk attribuut van het kind (gekregen van de overledene) die te leen op/bij de kist staat .. bijv. een dekentje.
  Mijn dochter van drie heeft al dit kunnen doen bij het overlijden van mijn moeder.

  • levenenloslaten 4 maart 2014 / 5:33 pm

   Nog gecondoleerd met het overlijden van je moeder. Mooi, dat je het zo hebt gedaan. Een ook al heeft je dochtertje zelf later misschien geen herinnering aan deze gebeurtenis, door de verhalen weet ze hoe waardevol haar bijdrage is geweest voor jou en op wat voor mooie manier zij afscheid heeft genomen van haar oma.

 2. anita 26 januari 2015 / 1:40 pm

  Mijn vader is afgelopen jaar overleden. Ik heb mijn oudste dochter van ruim 5 er heel erg bij betrokken. Ze heeft een tekening gemaakt, hem gezien in zijn kist zelfs geholpen bij de kist sluiten. Dit wou ze allemaal zelf uiteraard. Bij de crematie heeft ze een kaarsje aangestoken voor haar en haar zusje. Ik ben idd ook heel eerlijk geweest over haar vragen. Zij begrijpt t ook wat er is gebeurd en ben blij dat we t zo hebben gedaan.

 3. marleen 24 februari 2016 / 2:57 pm

  Mijn kind van net 3 heb ik niet meegenomen naar de crematie van mijn moeder. Mijn moeder overleed heel plotseling kon ik haar niet op voorbereiden zoals bv met een ziekte waarbij je dat van te voren al kunt bespreken. De kist met bloemetjes waar oma in ligt zou het enige zijn wat ze kon zien ( niet tastbaar genoeg zijn vond ik, )net te jong omdat te kunnen begrijpen. Ligt ook aan je kind zijn karakter. Ze Is nu 8 ik heb daar nooit geen spijt van gehad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s