5 tips die je kind helpen om de geliefde overledene te blijven herinneren

Het geheugen van een kind werkt anders als van een volwassenen. Het is nog niet volgroeid en het opslaan en  terughalen van herinneringen gaat anders dan bij volwassenen. Zeker bij het jonge kind zien we dat herinneringen snel vervagen. Er zijn weinig mensen die zich veel herinneren van voor hun 3de levensjaar.

oma en kleinkindDaarnaast heeft het jongere kind ook minder herinneringen. Indien een opa is overleden kan een jongen van tien zich wel blijvend herinneren, dat opa elke week op het voetbalveld stond, dat ze samen naar het spoorwegmuseum zijn geweest, en dat ze regelmatig gingen vissen. Maar een vijfjarige bijvoorbeeld heeft veel minder herinneringen aan dergelijke gezamenlijke activiteiten, omdat er gewoon minder tijd is geweest om dingen samen te doen.

 

Hieronder volgen 5 tips die het kind helpen de herinnering aan de geliefde overledene levend te  houden:

 

Tip 1: schrijf elke dag een  herinnering op

memorybook

Maak er samen met je kind een leuk project van. Neem er de tijd voor om elke dag een herinnering op te schrijven. Je kunt er ook voor kiezen een herinneringsboek te maken, waarbij je plaatjes en foto’s die bij de herinnering horen plakt. Naast het maken van het boek, kan het teruglezen een mooie gelegenheid zijn om de herinnering aan de overledene op te halen.

 

FamilyDrawing

Tip 2:  maak tekeningen

Voor het jongere kind dat zelf nog niet kan lezen en schrijven is het maken van tekeningen een optie. Doch ook het oudere kind kan dit erg fijn vinden. Haal samen met het kind een herinnering op aan de geliefde overledene en laat het kind een tekening hierover maken. Je kunt de tekeningen bundelen in een boek (dit vinden de meeste kinderen leuk) of op een speciale plaats in huis de tekeningen ophangen. Neem ook hier de tijd voor en zeker bij het jongere kind enkele malen per week.

 

Tip 3: lijst een foto in van het kind met de geliefde overledeneIMG-20130803-WA0002

Lijst een foto in , het liefst een foto van de overledene met het kind. Laat het kind de foto op een door het kind zelf gekozen plaatsje zetten. Door het regelmatig zien van de foto kan het  kind beter vasthouden hoe de overledene eruit zag.

 

 

 

Tip 4: Maak een herinneringsdoosje
memoryboxLaat het kind zelf een doosje versieren en daarin spulletjes doen die het kind herinneren aan de overledene. Een steen die het kind samen met opa heeft gevonden, de laatste kaart die oma nog heeft gestuurd, een klein busje parfum dat net zo ruikt zoals mama rook, een stukje van de bal die papa op het dak had geschopt. Ga samen met het kind regelmatig door de spulletjes, terwijl je deze herinneringen weer ophaalt.

 

Tip 5: Praat elke dag over de overledene

En natuurlijk de eenvoudigste manier om de herinnering bij het kind levend te houden is elke dag over de geliefde overledene praten. Hoewel het inderdaad eenvoudig klinkt, is dit soms wel moeilijk.

Je hebt misschien zelf niet altijd behoefte om over de overledene te praten, het kan te pijnlijk nog voor je zijn. Jezelf forceren heeft dan geen zin, maar vraag aan iemand die iets verder van de overledene af staat of die regelmatig met het kind over de overledene wilt praten. En dan komt er vast in de toekomst een moment dat je met je kind wel over de overledene kunt en wilt praten.

oma en kleinkind

Je hoeft niet in gesprek te gaan met het kind om over de overledene te praten. Als de overledene door je hoofd gaat, spreek die gedachte gewoon uit.  Bijvoorbeeld:  je iemand ziet met dezelfde trui als je overleden partner, denk dan gewoon hardop : “hè, die trui had papa ook”. Of je ziet een  oudere vrouw die moeite heeft met het parkeren van haar auto , niet alleen denken, gewoon hardop uitspreken: “oma kon ook niet parkeren” en je roept ook bij het kind de herinnering op  aan oma die aan het stuntelen was met het parkeren.

Een kind wil graag de geliefde overledene blijvend herinneren. Ze weten vaak alleen niet hoe. Kinderen kunnen erg verdrietig zijn als ze merken dat alle herinneringen aan een geliefde overledene kwijt zijn en/of zich niet meer goed kunnen herinneren hoe de overledene eruit zag
.

Een gedachte over “5 tips die je kind helpen om de geliefde overledene te blijven herinneren

  1. Carolien Scipio 21 augustus 2013 / 10:56 am

    Bedankt voor het opschrijven van deze tips. Ik doe dit allemaal ook met kinderen die ik in de rouwbegeleiding heb zitten maar zeker ook voor ouders zeer nuttige tips. Groeten, Carolien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s